Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)

Вінницькі дослідники з Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця», продовжуючи розкопувати підземний хід під будинком №1 по вулиці Монастирській, неочікувано знайшли розгалуження. Попередньо можна казати про окрему кімнату, з якої веде хід паралельно основному. Цей факт дає підстави заявляти про мережу. Такої думки дотримуються вінницькі дослідники.

Вінницькі дослідники з Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця», продовжуючи розкопувати підземний хід під будинком №1 по вулиці Монастирській, неочікувано знайшли розгалуження. Попередньо можна казати про окрему кімнату, з якої веде хід паралельно основному. Цей факт дає підстави заявляти про мережу. Такої думки дотримуються вінницькі дослідники.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав про те, що «тіні» виявили 12,8-метровий підземний хід з підвального приміщення, який веде вглиб паралельно вулиці Монастирській, а від нього інший – у бік під вулицю в сторону технічного ліцею. Найнижча «точка» дослідженої ділянки глибше самої вулиці на 4 метри. І це зважаючи на те, що до «підлоги» ходу «докопатися» ще не вдалося.

Під час дослідження вінничани виявили доволі багато цікавих «раритетів» - від посуду кінця ХХ сторіччя до старовинної кочерги та казана. Також дослідники відкопали три сходинки, які ведуть до основного підземного ходу.

Оскільки майже весь вільний час дослідники присвячують копанню, а ходи завалені товстим шаром ґрунту та непотребу, який з часом щільно утрамбовано, то періодично знаходять нові цікавинки.

Так, під час робіт 5 жовтня дослідники розчистили до підлоги основний хід на два метри і знайшли з правого боку іншу арку. За нею виявилася доволі простора «кімната» три на чотири метри.

«Кімната зачинялась дверми, про що свідчать наявні залишки луток і завісів. Такі кімнати або приміщення називаються "капсулами часу", в яких все залишається недоторканим на невизначений час після того, як люди перестають мати можливість доступу в приміщення, всі речі і весь простір наче завмирає від певної дати до моменту знаходження. Скільки часу дана кімната була замкнута від оточуючого світу встановити важко - це можуть бути десятки років», - зазначив один з учасників експедиції Владислав Сушинський.

Поки що можна лише припустити, що знявши і там шар ґрунту, її висота має бути, як і в основному «каналі» - 1,9-2 метри. Наразі це лише припущення.

А от фактом є те, що в умовно лівій стінці цієї кімнати є інша арка, за якою поки що можна лише побачити частково завалений хід. Саме він теоретично йде паралельно основному ходу. І ще. На стіні кімнати є напис з датою – 1985. Отже можна припустити, що після цього року прохід було закидано…

Тема вінницький підземель залишається доволі дискутабельної у суспільстві. Наразі існує кілька версій щодо їх наявності та призначення. Скептики впевнені, що вони використовувалися виключно для каналізації понад сто років тому. Підтвердження існування мурованих цеглою розгалужень з кімнатами дає підстави вважати, що комунальні служби зацікавилися ними значно пізніше. Звісно, краще прокладати труби в існуючу мережу ходів, ніж копати канави. Так чи інакше, а досліди «тіней» на Монастирській, 1 продовжуються. Можливо, з часом будуть знайдені й інші докази саме мережі підземель.  

Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінницькі дослідники підземель знайшли підтвердження існування розгалуженої мережі ходів і «капсулу часу» (ФОТО, ВІДЕО)