Вінницькі «діти Моргунова» стають «прикладом дискредитації» на загальноукраїнському рівні - експерт

Новини Вінниці / Вінницькі «діти Моргунова» стають «прикладом дискредитації» на загальноукраїнському рівні - експерт

Слава «дітей Моргунова» не обмежується Вінницею. Вони мають навіть шанс увійти у посібники політичних експертів та технологів, як приклад дискретизації місцевого рівня. Таким визнанням мабуть варто пишатися «автору сценарія», адже вдалося чудово використати «заїжджену» у сусідніх країнах передвиборчу тему та додати їй подільського колориту.

Слава «дітей Моргунова» не обмежується Вінницею. Вони мають навіть шанс увійти у посібники політичних експертів та технологів, як приклад дискредитації місцевого рівня. Таким визнанням мабуть варто пишатися «автору сценарія», адже вдалося чудово використати «заїжджену» у сусідніх країнах передвиборчу тему та додати їй подільського колориту.   

Нардеп VIII скликання, політичний експерт Олександр Черненко 9 червня в рамках онлайн-конференції експертної ініціативи «25 жовтня» на тему «Місцеві вибори: кампанія розпочалася!» в прес-центрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» розповідав про різні загальні речі, пов’язані з передвиборчою кампанією. Окремо зупинився він і на тих «родзинках», які вже набули розголосу.

«Аналіз цієї кампанії показує, що традиційно на місцевих виборах буйним цвітом розцвітають брудні технології, які давно вже є технологічним «секонд-хендом», причому завезеним, як правило, від наших північних сусідів. Деякі технології широко застосовувалися в часи Януковича проти опозиції і про які ми встигли забути», - зазначив О.Черненко, пояснивши, що має на увазі застосування технології «псевдоприхильників», головна мета яких дискредитувати того, кого вони ніби «підтримують».

На його думку, головними інструментами у такому разі стають політичний тролінг, гіперболізація досягнень і подібне.

«Яскравим прикладом такої технлогії було створення в Росії псевдоруху «ЛГБТ за Навального», до якого Навальний не мав жодного відношення. В Україні також ми пам’ятаємо, як політичні тролі намагалися вручити моркву Яценюку під час протестних акцій, чи створювали «нацистські рухи» на підтримку Ющенка. Сьогодні подібні технолоногії знову повернулися в Україну. Полігоном для них стала Вінниця, а об’єктом - діючий міський голова Сергій Моргунов», - вказав експерт.

Звісно, Вінницю можна вважати посереднім обласним центром, проте, судячи зі всього, містяни можуть стати свідками запеклою «боротьби» різноманітних технологій. І ця боротьба вже триває…

«В останні місяці в місті створена група «Діти Моргунова», які займаються гібридною дискредитацією мера. Вони пишуть гімни, що його возвеличують, ходять по місту з величезними портретами мера в костюмі полководця, роздають від його імені продпайки з сіллю і туалетним папером. Мета всіх цих акцій має на меті викликати «сором» у справжніх прихильників міського голови, вивести його команду з рівноваги, до психологічного зриву. Зрештою технологія стара, як світ і абсолютно не дієва. На місті замовників я б гнав таких технологів поганою мітлою», - резюмував екснардеп.

Також він уточнив, що «інформаційною підтримкою всіх цих аферистів займається Шарій, та його ресурси».

«Не встигли ці псевдоприхильники вкинути черговий перформанс, як уже Шарій починає розказувати, який недолугий мер, що організовує собі таку підтримку. Сукупність усіх цих факторів дає підстави вважати, за цими інформаційними атаками стоять колишні регіонали. І це не дивно, адже головним опонентом Моргунова є екс-регіонал Володимир Продивус», - пригадав Черненко, явно чудово обізнаний у місцевій «політиці».

Хоча це його особиста думка. І вона може не відповідати ситуації. Більш того, В.Продивус не заявляв про політичні амбіції, а заклик про об'єднання скоріше означає те, що і він є патріотом Вінниці, який прагне спільними зусиллями зробити міцсто кращім.

Проте експерт наголосив на тому, що нинішні події у Вінниці він вважає демоверсією.

«Скоро чекайте на всіх екранах країни. Останні президентські і парламентські вибори знову повернули беззмістовність і шоу в українську політику. Тому місцеві вибори можуть або продовжити цей небезпечний тренд або навпаки повернути запит на професіоналізм та компетентність», - підсумував політик.