Вінницькі депутати вирішили не давати грошей на Operafest Tulchyn, вінничани стали на захист фестивалю

Новини Вінниці / Вінницькі депутати вирішили не давати грошей на Operafest Tulchyn, вінничани стали на захист фестивалю

У Вінниччини забрали «візитівку».  Депутати Вінницької обласної Ради не дали грошей на фінансування міжнародного фестивалю Operafest Tulchyn.

У Вінниччини забрали «візитівку», одну з основних подій, яка робить її не просто областю, а брендом.  Депутати Вінницької облради не дали грошей на фінансування міжнародного фестивалю Operafest Tulchyn, хоча захід полюбили люди і він претворився на певний бренд регіону.

Постійна комісія Вінницької облради, розглядаючи проєкт рішення «Про обласний бюджет на 2020 рік», вирішила припинити фінансування міжнародного фестивалю Operafest Tulchyn. Гроші, а це два мільйони гривень, планують віддати на «дешеві» кредити аграріям.

Директор Українського центру культурних досліджень і арт-продюсер фестивалю Ірина Френкель ініціює дискусію з приводу такого рішення.

«Замість створення нових культурно-туристичних маркерів Вінницької області, бюджетна комісія Вінницької обласної ради вирішила знищити найбільший оперний фестиваль України під відкритим небом. Коли ми готували підсумкове відео міжнародного фестивалю @Operafest Tulchyn за 2017-2019 роки, я не могла передбачити, що буду його оприлюднювати за таких обставин і звертатися до голови бюджетної комісії пана Геннадія Мазура, який нагороджений почесною відзнакою області Покровитель культури  – Вінницької області – 2019. Він своїм рішенням перенаправив 2 мільйони гривень з галузі культури (з гуманітарної сфери) в аграрний сектор. Я не говорю про те, що це рішення – сигнал для міжнародних інституцій та партнерів, які підтримують фестиваль OPERAFEST TULCHYN, що Вінницької області цей проект не потрібен. Це напряму впливає на сталість проекту Пан Мазур ігнорує такі якісні та кількісні показники, як: 135 тисяч глядачів, з яких більш ніж 20 тисяч- дитяча аудиторія. 15 млн грн Інвестиції в культурний продукт території в сукупності за 2017-2019 роки по всіх грантах та програмах за участі адміністрації в обсязі 4 млн грн що складає менш ніж 30%. Тульчин – це: Леонтович Арт квартал, ревітализована Музей-квартира М. Д. Леонтовича, 6 ексклюзивних оперних постановок за три роки, перший в Європі дитячий оперний фестиваль KIDS OPERAFEST, відродження Палацу Потоцьких, який руйнувався до 2017 року через бездіяльності депутатського корпусу облради, а його західна будівля продовжує руйнуватись, і саме проведення фестивалю привернуло увагу інвесторів та донорів щодо відновлення Палацу,   наявність сталих партнерств із провідними театрами України, Європи та потужними агенціями США», - зазначає пані Ірина.

Далі пані Ірина пропонує висловитись з цього приводу і посадовців, і громадян.

«Мене особисто цікава думка всіх Вас, та особисто нового очільника ОДА Владислава Скальського, ексголови ОДА Валерія Коровія,  міського голови Тульчина Валерія Весняного,  мещканців Вінницької області та безпосередньо Тульчинської громади,  народних депутатів Лариси Білозір та Миколи Кучера.. Я особисто запрошую пана Мазура на публічну дискусію 16 грудня. Тема дискусії – Культурний ресурс – економічний важіль розвитку малих територій».

Зазначимо, що 2 мільйони гривень – доволі незначна сума для аграрів. Наприклад, трактор Joon Deer, який був у вжитку продається за 135 тисяч доларів. Правда, це один з найдорожчих екземлпярів, загалом ціни стартують від 35 тисяч доларів. Тож 2 мільйони гривень не вирішують питання аграріїв, але відверто демонструють ставлення депутатів до культури.

Павло Третьяков, режисер-постановник фестивалю Operafest Tulchyn  також не залишився осторонь.

«Отже, депутати бюджетної комісії сьогодні висловили своє відношення до однієї з яскравіших мистецьких подій України та Вінницької області “OPERAFEST TULCHYN“. Події, яка приваблює тисячі глядачів. Події, брати участь у якій мають за честь найвідоміші театри і особистості, в тому числі із-за кордону. Події, яка докорінно змінила світосприйняття мешканців регіону, зовнішній вигляд Тульчина, і, як кажуть, на яку з нетерпінням чекають. Події, яка вдихнула надію на відновлення величного Палацуі стане за деякий час серьйозним економічним чинником ОТГ. Це, звичайно, право депутатів. Я завжди поважаю інші думки. Але хочу зрозуміти, в першу чергу,  для себе – чи підтримуєте ви їх позицію?».

В підтрику вінничан висловились і пересічні вінничани, і посадовці.

Валентина Троян, яка виконує обов‘язки начальника управління культури Вінницької ОДА  зазначає: «OPERAFEST TULCHYN показав усім мешканцям області, яким має бути якісний мистецький продукт, доступний кожному. Він став значним прикладом і стимулом для розвитку інших громад. Хочу нагадати депутатам, а, може, хтось і взагалі не знав, що ті країни, які у складні часи вкладали в культуру і розвивали її , стали високорозвинутими країнами. До них відносяться такі країни, як Німеччина та Японія».

«Прийняття такого рішення показало рівень розвитку депутатів на рівні пожрать і поржать – якісний мистецький продукт не вкладається в іх розуміння, як щось необхідне!!! Сумно!!!», - зазначив у своєму дописі директор аеропорту «Вінниця» Ярослав Мазурець.

Богдан Струтинський, киянин, гендиректор-художній керівник Національної оперети, не залишився осторонь теми: «Це діагноз, який переживає все наше суспільство… і він на певний період невиліковний…»

Що ж до бюджетної сесії, яка відбудеться 17 листопада, ще залишилось кілька днів, тож депутати ще мають час дослухатись до думки громади.