Вінницькі активісти «Нацдружин» стверджують, що не вони почали бійку у Жмеринській міськраді, а поліцію звинувачують в упередженості (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Вінницькі активісти «Нацдружин» стверджують, що не вони почали бійку у Жмеринській міськраді, а поліцію звинувачують в упередженості (ВІДЕО)

Представники організації «Національні дружини», активістів якої поліція звинувачує у нападі на міську раду у Жмеринці на Вінниччині 27 лютого, сьогодні скликали брифінг, аби спростувати звинувачення у побитті поліцейських.

Представники організації «Національні дружини», активістів якої поліція звинувачує у нападі на міську раду у Жмеринці на Вінниччині 27 лютого, сьогодні скликали брифінг, аби спростувати звинувачення у побитті поліцейських.

Заступник керівника вінницької організації «Нацдружин» Денис із позивним «Трейн» стверджує, що не вони першими почали бійку. Як доказ хлопець показує відео, де видно, що вікна і двері будівлі міськради б’ють із середини люди в цивільному. Серед них, за словами «нацдружинника», були й депутати, які, за версією керівника поліції Вінниччини Юрія Педоса, допомагали поліцейським забезпечувати правопорядок.  

«Вогнегасник також видно, що розпилюється з середини приміщення. Це спростовує ті версії, де говорили, що ми були озброєні, застосовували димові шашки і петарди. Тобто диму там не було, був порошковий вогнегасник, який, як видно на відео, розпилювався з середини приміщення, тобто проти нас», - каже Денис.

За словами хлопців, до Жмеринки їх запросили місцеві жителі та активісти. Їхні прізвища «дружинники» не називають, але стверджують, що точно не «працювали» на замовлення екс-мера та колишнього нардепа-регіонала Віктора Жеребнюка.  

«Місцеві жителі неодноразово звертались до нас, розповідали про корупційні схеми, про дерибан бюджету нинішнім в.о. голови, бо місцева поліція не може надати допомогу жителям міста, оскільки місцевий криміналітет у зв’язці з поліцією, залякує місцевих жителів, залякує різними способами депутатів, які хоч якось незалежні від цього впливу і можуть прийняти якесь рішення. Спираючись на ту інформацію від місцевих жителів, яка в нас була, ми прийшли на сесію міської ради. Прийшли ми на прохання місцевих жителів, щоб поставити питання Світлаку. На вході нас зустріла поліція і тітушки всередині – в спортивному одязі, вони не мали ніяких знаків розрізнення, ми не можемо сказати, що це були поліцейські», - розповідає активіст.

Нині представники «Нацдружин» до поліції ставлять головну вимогу – різнобічно розслідувати справу. Озвучують і низку питань:

«Головні у нас питання до місцевого відділу поліції: чому били людей лежачих в кайданках, били людей без свідомості? Чому затримання відбувались тільки людей з одного боку, якщо була й інша сторона конфлікту? Чому, коли ми прийшли до дверей міської ради, ніхто нас не вислухав, нам не надали доступу в середину, не пустили жодного нашого представника або ініціативну групу?».

Захистити своїх підлеглих із Києва до Вінниці приїхав командир Всеукраїнської ГО «Національні дружини» Ігор Михайленко.   

«Враховуючи, що наша діяльність базується в першу чергу на принципах державності та верховенства права, ми вимагаємо від державних структур і правоохоронних органів чіткого і різнобічного розслідування цієї справи. Ми не бачимо сьогодні жодних дій поліції щодо тих людей, які перешкоджали потраплянню громадян України, якими є представники ГО «Національні дружини», в міську раду, яка є суспільним місцем, куди має право потрапити будь-який громадянин України, - стверджує лідер «нацдружинників».

Відео телеканалу "Вінниччина":

За словами представників організації, лідер Вінницького осередку Андрій Вербецький зараз перебуває у лікарні у дуже важкому стані, але під наглядом поліції. Затриманими також залишаються 24 хлопці, в тому числі представники іншої організації – «Едельвейсу».   

Нагадаємо, начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос 27 лютого наголосив, що «всі нападники на Жмеринську міську раду – члени ГО «Едельвейс» та «Національних дружин» міста Вінниці. Серед затриманих є і два лідери цих організацій».

Вранці Жмеринку сколихнули сутички, що відбулись під час сесії міської ради, де окремі депутати намагались внести пропозицію про недовіру в.о. міського голови Юрію Світлаку.  

Сергій Маламура

28 лютого, 2020