Вінницьке казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство стане комерційним

Новини Вінниці / Вінницьке казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство стане комерційним

Сьогодні уряд ухвалив постанову, що передбачає реорганізацію казенних підприємств шляхом їх перетворення у державні комерційні підприємства. У переліку таких - Вінницьке казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство.

Сьогодні уряд ухвалив постанову, що передбачає реорганізацію казенних підприємств шляхом їх перетворення у державні комерційні підприємства. У переліку таких - Вінницьке казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство.

За словами міністра соцполітики Юлії Соколовської, це рішення дозволить покращити якість забезпечення технічними засобами реабілітації людей з інвалідністю.

«Це допоможе підприємствам налагодити конкурентоспроможне виробництво в умовах ринку, на якому сьогодні працює близько 90 компаній. Це, у свою чергу, дозволить зробити засоби реабілітації більш якісними, враховувати індивідуальні потреби людей з інвалідністю, у тому числі дітей. Крім того, оскільки ці підприємства надають реабілітаційні послуги, ринкові умови дозволять покращити також якість послуг, а не лише технічних засобів реабілітації. Тобто це можливість для наших підприємств підвищити власну ефективність та конкурувати на ринку, а не фактично утримуватися від нього», – зазначила Ю.Соколовська.

Як повідомляло нещодавно видання АрміяInform, фахівці Вінницького казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства вже надали допомогу півсотні учасників бойових дій: хтось повернувся додому з новеньким ортезом, хтось – із ортопедичним взуттям, комусь відремонтувати старий протез.

Нині на підприємстві розробили 15 видів протезів. А комплектуючі використовують не лише вітчизняних, а й закордонних виробників. Зокрема, з Туреччини, США, Німеччини та Японії. Так, за допомогою останніх вдалося навіть створити «інноваційну» ногу для бійця 59-ї бригади Олександра Гудзя.

«Протез не механічний, як усі вже звикли, а поєднаний з мікропроцесором, що запрограмований спеціально під Олександра, – розповідає заступник директора з медичної роботи підприємства Валентин Заболотний. – Комп’ютер установлює, з якою швидкістю рухатися пацієнту, та визначає ширину його кроку. Тому хлопець може не тільки ходити, а навіть бігати й присідати. Раніше ми освоїли та почали успішно використовувати американські стопи, тепер – японську технологію колінного суглоба. Робимо все, аби поранені воїни впевнено почували себе у житті».

Фото АрміяInform

Сергій Маламура

19 лютого, 2020