Вінницька виставка копій старовинних карт почала мандрувати Україною. Експозицію презентували у Тернополі

Новини Вінниці / Вінницька виставка копій старовинних карт почала мандрувати Україною. Експозицію презентували у Тернополі

Виставку копій старовинних карт України виданих до XVIII століття з Вінниці тепер можуть побачити тернополяни. Експозиція музею української марки ім. Якова Балабана почала своєрідне турне містами країни, і після Києва, її демонструють у місті Тернопіль.

Виставку копій старовинних карт України виданих до XVIII століття з Вінниці тепер можуть побачити тернополяни. Експозиція музею української марки ім. Якова Балабана почала своєрідне турне містами країни, і після Києва, її демонструють у місті Тернопіль.

Захід організовано Музеєм української марки ім. Якова Балабана, за сприянням Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Вінницької міської ради, а також за підтримки Тетяни Чубак, почесного консула Угорщини у Тернополі.

На відкриття виставки завітав представник МЗС у Львові В’ячеслав Войнаровський, який висловив шану заходу та зачитав вітання від Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

«Ці мапи, століття за століттям, розкривають перед нами минуле нашої землі. І дуже часто розповідають нам про нас самих ту несподівану правду, яку ми не знали, яку ми забули, яку у нас забрали. На карті відомого вченого ІІ ст.н.е. Клавдія Птолемея, надрукованій Голом Лінгартом у місті Ульм у 1482 році, наша земля представлена ще як Європейська Сарматія. Але ж нас не вчили сприймати таку давню історію як свою! Чи звикли ми гордитися тим, що вже в Античні часи тодішня Україна була одним із важливих центрів європейської історії та етногенезу?

Чи свідомі ми того, що численні народи тієї доби – кімри, скіфи, сармати, алани, роксолани – це теж наші предки, а ми є їх спадкоємцями і маємо пам’ятати їх і гордитися ними..»,  - із звернення Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

«Ми хочемо показати ту історію України, яку від нас приховували, зараз є можливість розібратися в багатьох речах, і показати, наприклад, історію Європейської Сарматії, Скіфії, як поєднані ми і Скандинавський світ. Карти – це факти, які показують українську історію зовсім в іншому форматі. Копії карт України авторства Птолемея, Абрагама Ортелія, Гійома де Боплана, Фредеріка де Віта та інших авторів — всі їх можна буде детально роздивитись», - зазначив власник колекції, директор музею української марки ім. Якова Балабана у Вінниці Олександр Білецький.

У своєму виступі Почесний консул Угорщини у м. Тернопіль Тетяна Чубак наголосила:

«Ми повинні пам’ятати, що Україна є частиною Європи і за кожен клаптик землі, який зображений на цих старовинних картах ми платимо дуже криваву ціну життями молодих хлопців, які на передовій захищають українські землі, українську мову, ідентичность і культуру, тому наша сила сьогодні у єднанні».

Виставка триватиме в центральному холі ТРЦ Подоляни м. Тернопіль три тижні, далі експозиція мап вирушить до Івано-Франківська.

 

 

Новини Вінниці / Вінницька виставка копій старовинних карт почала мандрувати Україною. Експозицію презентували у ТернополіНовини Вінниці / Вінницька виставка копій старовинних карт почала мандрувати Україною. Експозицію презентували у ТернополіНовини Вінниці / Вінницька виставка копій старовинних карт почала мандрувати Україною. Експозицію презентували у ТернополіНовини Вінниці / Вінницька виставка копій старовинних карт почала мандрувати Україною. Експозицію презентували у ТернополіНовини Вінниці / Вінницька виставка копій старовинних карт почала мандрувати Україною. Експозицію презентували у ТернополіНовини Вінниці / Вінницька виставка копій старовинних карт почала мандрувати Україною. Експозицію презентували у Тернополі