Вінницька поліція викрила групу продавців фіктивних COVID-сертифікатів

Новини Вінниці / Вінницька поліція викрила групу продавців фіктивних COVID-сертифікатів

Слідчі Вінницького районного управління поліції спільно з поліцейськими відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області за сприяння Мінцифри задокументували злочинну діяльність ділків, які торгували підробленими документами про вакцинацію. За 250 євро зловмисники вносили дані клієнтів до електронної системи охорони здоров’я. В ході санкціонованих обшуків за місцем роботи фігурантів кримінального провадження вилучені речові докази.

Як повідомляють у відділ комунікації поліції Вінниччини, за попередньою інформацією, місцевий підприємець налагодив продаж фіктивних сертифікатів про вакцинацію із внесенням інформації до електронної системи охорони здоров’я.

Вінничанин розмістив у закритих групах месенджерів з приблизною кількістю близько 3 тисяч осіб рекламу своїх послуг. У злочинній діяльності йому сприяли медичні працівники, яким він постачав клієнтів.

Невакциновані громадяни отримували електронні Covid-сертифікати, які відображалися у застосунку «Дія».

У межах  документування злочинної діяльності зловмисників поліцейські провели контрольовані закупівлі сертифікатів про вакцинацію. А 27 жовтня під час проведення обшуків за місцем роботи сімейного лікаря у Хмельницькому та підприємця у Вінниці вилучено комп’ютерну техніку, банківські картки, мобільні телефони та інші речові докази злочинної діяльності.

Наразі за процесуального керівництва окружної прокуратури слідство готує матеріали для оголошення зловмисникам про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 362 КК України (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї). За такий злочин передбачено покарання у вигляді  позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Коментують: начальник Відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області Подільського управління кіберполіції Олександр Уляненков, заступник начальника слідчого відділу Вінницького районного управління поліції Олександр Білозор