Вінницька міськрада ухвалила компромісне рішення по забудовнику підніжжя Замкової гори. Якщо орендар відмовиться, йому погрожують скасуванням угоди

Новини Вінниці / Вінницька міськрада ухвалила компромісне рішення по забудовнику підніжжя Замкової гори. Якщо орендар відмовиться, йому погрожують скасуванням угоди

Інцидент із знесенням частини нашарування на Замковій горі у Вінниці набув неабиякого розголосу далеко за межами міста. Наразі депутати Вінницької міськради ухвалили рішення, яким зобов’язали приватну фірму, що будує торгово-офісний центр біля підніжжя цієї історичної перлини, переглянути проєкт та заплатити за роботи по облаштуванню пагорба.

Інцидент із знесенням частини нашарування на Замковій горі у Вінниці набув неабиякого розголосу далеко за межами міста. Наразі депутати Вінницької міськради ухвалили рішення, яким зобов’язали приватну фірму, що будує торгово-офісний центр біля підніжжя цієї історичної перлини, переглянути проєкт та заплатити за роботи по облаштуванню пагорба.

Нагадаємо, що за руйнуванням наприкінці серпня Замкової гори у Вінниці стоїть політик і бізнесмен, який рекламував «елітне житло». Вінничан шокувало, що будівельна техніка «розчистила» частину Замкової гори, де ще два роки тому тривали археологічні розкопки, як у місці, звідки «пішла» Вінниця. Після «галасу», який здійнявся у мережі, забудовник погодився оплатити археологічні розкопки, а в поліції відкрили кримінальне провадження через несанкціоновані дії приватної фірми.

Далі вінничани стали збирати підписи під петицією, щоб зупинити будь-яке будівництво. За ініціативи голови ГО «Автомайдан Вінничични» Таїси Гайди було розроблено відповідне рішення сесії. Інший варіант запропонували у міськраді. Саме цей другий і підтримали депутати 25 вересня.

Зазначимо, він є компромісним. Схваленим рішенням передбачено ряд заходів щодо впорядкування та збереження території пам’ятки археології – урочища Замкова гора. За цією місцевістю внесли назву «урочище Замкова гора» в національні державні реєстри. 

У рішенні йдеться про відповідні заходи з боку органів місцевого самоврядування та фірми, яка є орендарем земельної ділянки у підніжжі Замкової гори. Також на сесії «говорили» про те, що необхідно продовжити проведення археологічних досліджень культурних шарів та далі працювати над концепцією створення історико-культурного комплексу Замкова гора. Але першочергове завдання – захистити її від руйнування. Додамо, що місяць тому забудовник «під камери» обіцяв журналістам, що не пошкодує грошей на дослідницькі роботи.

Що наразі пропонують у міськраді? На першому етапі органи місцевого самоврядування мають наміри зробити Замкову гору доступною та безпечною для людей. Для цього потрібно розробити проект укріплення північного схилу урочища та виконати необхідні роботи. Після цього планується влаштувати оглядовий майданчик та чітко окреслити межі цієї території. Фінансування витрат на виконання цих робіт міська влада запропонувала забудовнику, якого чомусь на офіційному сайті називає інвестором, адже саме він наніс шкоду, коли вивіз шар ґрунту під час проведення підготовчих робіт для влаштування підпірної стіни над орендованою ним землею в підніжжі Замкової гори. Тобто самовільно «заліз» на територію, яку не орендує.  

Далі, об’єкт, що може з’явитись біля гори, тобто торгово-офісний центр, не повинен суперечити важливій історичній локації міста. Тому орендарю запропоновано внести зміни в інвестиційні наміри на орендованій ним території, оскільки просторова Концепція використання Замкової гори має взаємоузгоджуватись із тим проектом, який планує реалізувати  забудовник.

У випадку, якщо органи місцевого самоврядування та приватна фірма не знайдуть порозуміння, департамент правової політики та якості міської ради розпочне процедуру щодо дострокового припинення дії договору оренди земельної ділянки, що знаходиться в підніжні урочища Замкова гора.

На думку редакції погроза з боку мерії не є доволі суттєвою. Адже припинення договору у разі, якщо причиною стало те, що не прописано в цьому документі, легко оскаржується в суді. Фактично фірма-орендар може не з усім погодитися, навіть відмовитися від додаткових «навантажень», адже це не передбачалося первісним документом. Втім, якщо так станеться, громадськість не стоятиме осторонь, і «дотисне» орендаря. Принаймні, зараз складається таке враження…