Вінницька лікарня імені Пирогова перебуває у ТОП-10 за кількістю трансплантацій у 2023 році

Новини Вінниці / Вінницька лікарня імені Пирогова перебуває у ТОП-10 за кількістю трансплантацій у 2023 році

Вінницька обласна клінічна лікарня ім.Пирогова увійшла в десятку кращих за кількістю проведених трансплантацій в Україні. Це результати роботи за шість місяців 2023 року.

Такі дані оприлюднив Український центр трансплант-координації.

«257 трансплантацій органів за шість місяців 2023 року! Це майже 70 відсотків від числа втручань, які були виконані протягом всього 2022-го, і понад 80 відсотків порівняно з цифрами 2021-го», - йдеться у повідомленні.

У центрі зазначають, що найбільше таких оперативних втручань проведено у Першому медичному об'єднанні Львова (59), Інституті серця МОЗ України (40) та Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова (39).

На девятій позиції вінницька «Пироговка» (6). Серед закладів регіонального рівня кращій показник хіба що у Волинської ОКЛ (12).

«Стабільно збільшується відсоток трансплантацій від померлого донора – на цей момент він становить понад 62% від загальної кількості. Це співвідношення є одним з показників дієздатності системи трансплантації. Протягом півріччя ще 15 закладів додалися до переліку тих, де проводять діагностику смерті мозку», - зазначають у центрі.

«Протягом цього складного воєнного півріччя в середньому щодня два або навіть три пацієнти отримували медичну допомогу методом трансплантації. Це велика командна робота, насамперед лікарів, інших учасників системи трансплантації. І це довіра українців та чітке розуміння у всіх, що трансплантація з технології майбутнього перетворюється на метод лікування, який стає доступним в Україні», - зауважив генеральний директор СДУ «Український центр трансплант-координації» Дмитро Коваль:

У вінницькій ОКЛ ім. Пирогова було проведено 5 втручань з трансплантації нирок й одна операція на серці.