Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт 

Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт 

Вінницька художниця і керамістка Юлія Гушул шість років тому придбала занедбану хату-мазанку в селі Канава на Тиврівщині. Незабаром насвіжо помазані глиною й побілені стіни будиночку стали полотном для її нових робіт. 

Вінницька художниця і керамістка Юлія Гушул шість років тому придбала занедбану хату-мазанку в селі Канава на Тиврівщині. Незабаром насвіжо помазані глиною й побілені стіни будиночку стали полотном для її нових робіт. 

«В цих малюнках основними елементами є очі: трьома очима дивиться на нас диво-квітка, а центральний елемент розпису складається з двох перехрещених очей. Саме очі, як на мене, і оберігають житло від усього лихого, стережуть його, коли господарів немає вдома», – розмірковує художниця.

Завядки яскравим розписам хата стала місцевою родзинкою. Юлина сусідка назвала її «гововою», тобто такою, що «впадає» в око. А ще в результаті мистецького перевтілення будинок в селі перестали називати за звичкою «Лєнчіна хата» (тут колись жила «баба Лєна»), а охрестили «Хата художниці». Недаремно колись майже всі прикрашали своє житло орнаментами: це дозволяло виділити його з поміж інших і зробити своє повсякденне життя яскравішим. 

Також на фасаді зображено риб та птахів.

«Пташки, яких я намалювала над кожним вікном, є символами щастя, любові й злагоди, провідниками між небом та землею. Їх здавна писали на писанках, вишивали на рушниках, ткали на килимах, зображали на керамічному посуді та оселях. Місце біля вхідних дверей я прикрасила великою яскравою рибою з хвостом-квіткою, тому що село Канава – це культове місце рибалок. Взагалі, очі, пташки, тюльпани й риби – мої улюблені образи, які часто можна побачити в різних комбінаціях на моїх картинах, посуді та муралах», – говорить художниця.

Коли Юля починає малювати щось нове, вона часто не уявляє, що саме вийде. Образи приходять до неї вже під час роботи – й виникає таке відчуття, ніби хтось їх дівчині підказує.

«Малюнки прямо «стікають» з мого пензля на поверхню паперу, полотна чи стіни. Вловивши підказку космосу, я підхоплюю тему і розвиваю її в своєму стилі. І вже згодом виявляється, що в моїй, тій чи іншій роботі, закодовано глибокий зміст: про це мені пишуть знавці знаків та символів, побачивши її фото в соцмережі. Таким чином народилися й обереги на моїй хаті-мазанці», – розповідає Юля.

NaПарижі писав. що на Вінниччині в Ямпільському районі знайшли хати, оздоблені традиційними українськими візерунками. 

Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт Новини Вінниці / Вінницька художниця перетворила занедбану хату-мазанку на арт-об’єкт 
Марина Карабай

31 березня, 2020