Вінницю позбавили статусу центру регіонального відділення АМКУ: через особистий конфлікт очільника Комітету

Новини Вінниці / Вінницю позбавили статусу центру регіонального відділення АМКУ: через особистий конфлікт очільника Комітету

Принциповість та непоступливість керівника Вінницького тервідділення АМКУ Миколи Слободянюка призвела до того, що очільник Комітету Юрій Терентьєв вирішив не терпіти такого підлеглого. Не маючи законних підстав «покарати» вінничанина, голова Комітету знайшов інший шлях. Попри те, що після реформування у Вінниці мало б розташовуватися Південно-Східне регіональне відділення (одне на 4 області), у Києві все «переграли», адже у Хмельницькому на пост керівника пройшла зручна людина.

Принциповість та непоступливість керівника Вінницького тервідділення АМКУ Миколи Слободянюка призвела до того, що очільник Комітету Юрій Терентьєв вирішив не терпіти такого підлеглого. Не маючи законних підстав «покарати» вінничанина, голова Комітету знайшов інший шлях. Попри те, що після реформування у Вінниці мало б розташовуватися Південно-Західне регіональне відділення (одне на 4 області), у Києві все «переграли», адже у Хмельницькому на пост керівника пройшла зручна людина.

У листопаді минулого року Антимонопольний комітет України, як вказуєьться на сайті відомства, дав старт наступному етапу реформи своїх територіальних відділень. Його мета – наближення регіональних органів АМКУ до проблем місцевого бізнесу, зниження залежності від місцевих органів влади і місцевих бізнес-структур з одночасним посиленням роботи зі встановлення та припинення порушень конкурентного законодавства, проактивна політика з розвитку місцевої конкуренції, базована на глибокому вивченні й розумінні локальних та регіональних трендів.

На практиці нинішній етап реформи передбачатиме скорочення територіальних відділень до 6 міжрегіональних – Північного, Північно-Східного, Придніпровського, Причорноморського, Подільського та Західного. У Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Вінниці та Львові працюватимуть нові та ефективні регіональні відділення Комітету. Водночас в інших обласних центрах буде організовано відокремлені відділи без статусу юридичної особи.

Проте наприкінці березня «Наші гроші», посилаючись на власні джерела, зазначили, що  18 обласних тервідділень АМКУ припинять роботу 19 травня. А вже 20 травня шість територіальних відділень: Київське, Харківське, Дніпровське, Одеське, Хмельницьке та Львівське – запрацюють під новими найменуваннями.

Нині існуючі 24 обласні відділення перетворяться у шість регіональних – Північне, Північно-Східне, Придніпровське, Причорноморське, Південно-західне та Західне. Їхні головні офіси будуть розташовані у Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Хмельницькому та Львові відповідно.

Про те, що Південно-західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету організують на базі Хмельницького ОТВ АМКУ стало відомо із копії підписаного головою Комітету Юрієм Терентьєвим розпорядження №4-рп від 19 березня. Тобто переграли…

Видання припускає, що «зміна» Хмельницького на Вінницю відбулася через конфлікт центрального апарату із головою Вінницького ОТВ АМКУ Миколою Слободянюком - у зв’язку з «непокірністю» останнього (детальніше у матеріалі «Голодні ігри в АМКУ: як Терентьєв «вибиває» голову Вінницького тервідділення»).

«Наші гроші» дослідили «історію» конфлікту з 2018 року, коли М.Слободянюку у керівництві виставили негативну оцінку за роботу. А вінничанин зміг оскаржити висновок, добитися «позитивної». Терентьє\ва це лише роздратувало. На адресу Слободянюка почали надходити дисциплінарки, які він оскаржував у суді. Більш того, в АМКУ забирали з Вінниці справи, передаючи їх до Києва, щоб вони «розсипалися».    

Головою Хмельницького ОТВ АМКУ з лютого 2019 року є Олег Федорчук. У січні, коли стало відомо про перемогу Федорчука у конкурсі на зайняття посади, «Наші гроші» публікували інформацію про потенційний конфлікт інтересів Федорчука у разі призначення. Зокрема, з’ясувалось, що фірми доньки Федорчука та компанія, в якій працював він сам, брали участь у тендерних розіграшах.

 

Олег Верлан

4 квітня, 2020