«Вінницягаз» проводить інвентаризацію показань лічильників газу

Новини Вінниці / «Вінницягаз» проводить інвентаризацію показань лічильників газу

Із закінченням опалювального сезону АТ «Вінницягаз» проводить інвентаризацію показань газових лічильників споживачів. Контролери компанії працюють по всій області. Щоденно знімають показання приладів обліку у 5-7 тисяч домогосподарств. Загалом мають обійти близько 460 тисяч споживачів.

Із закінченням опалювального сезону АТ «Вінницягаз» проводить інвентаризацію показань газових лічильників споживачів. Контролери компанії працюють по всій області. Щоденно знімають показання приладів обліку у 5-7 тисяч домогосподарств. Загалом мають обійти близько 460 тисяч споживачів.

Про те, як це відбувається і для чого, поговоримо з контролером Вінницького відділення АТ «Вінницягаз» Наталією Уривською.

- Пані Наталіє, з чим пов’язане проведення інвентаризації показань лічильників газу?

- На практиці часто мають місце розбіжності між показаннями на газових лічильниках споживачів та нарахуваннями. Після закінчення опалювального сезону проводимо зняття контрольних показань лічильників споживачів, щоб усунути такі розбіжності та привести дані у відповідність з реальним споживанням газу.

- У чому полягає робота контролера «Вінницягазу»?

- В першу чергу – це зняття контрольних показань газового лічильника. Також контролер звіряє номери лічильника та пломби з даними у базі, візуально перевіряє роботу лічильника та  цілісність пломби.

- Яким чином відбувається зняття контрольних показань?

- Ми маємо службові телефони, на яких встановлено додаток для контролерів 104Mobile. Фотографуємо показання лічильника і за допомогою цього додатку одразу передаємо інформацію в базу даних «Вінницягаз».

- Як працює додаток мобільний контролер?

- Головною перевагою використання додатку є економія часу. Показання лічильника автоматично передаються в базу разом з номером особового рахунку споживача. Це ще й зведення до мінімуму помилок. Адже тепер не потрібно заповнювати робочі листки, передавати їх операторам та в ручному режимі вносити інформацію.

- Що потрібно від споживача?

- Процес інвентаризації здійснюється фахівцями компанії і не потребує жодної участі з боку клієнтів. Сама процедура зняття показань триває кілька секунд. Потрібен лише доступ до приладів обліку споживачів.

- Скільки клієнтів обслуговуєте?

- На закріпленій за мною дільниці знаходяться 3 тисячі споживачів. В середньому обходжу близько 200 квартир за день. Але на деякі адреси доводиться ходити кілька разів, щоб застати господарів вдома.

- Скільки часу триватиме інвентаризація?

- АТ «Вінницягаз» надає послуги розподілу природного газу 460 тисячам споживачів. В штаті компанії зараз налічується лише 180 контролерів на всю область, які зможуть обходити близько 7 тисяч домогосподарств на день. Тому процес інвентаризації потребуватиме певного часу. Думаю, 2-3 місяці триватиме.

- Як контролери дотримуються карантинних заходів?

- Перевірка показань лічильників проводиться з дотриманням усіх вимог карантину. Працівники АТ «Вінницягаз» щодня проходять вимірювання температури, забезпечені засобами індивідуального захисту: масками,  бахілами, антисептиками.

- У чому інтерес для споживача?

- Інвентаризація показань лічильників газу, потрібна споживачам не менше, ніж газорозподільному підприємству. Контрольне зняття показань лічильника з фотофіксацією є достовірним доказом фактичного спожитих кубометрів та підставою для приведення нарахувань у відповідність. Тим більше, в умовах формування ринкової ціни газу та можливості зміни постачальника.

- Що можете порадити споживачам?

- В першу чергу просимо споживачів з розумінням поставитися до ситуації та забезпечити контролерам доступ до лічильників. Зі свого боку АТ «Вінницягаз» докладе усіх зусиль, щоб зібрати дані якомога швидше та привести їх у відповідність до реального використання газу споживачами.