Вінниця увійшла у ТОП-5 міст за темпами глобального потепління

Новини Вінниці / Вінниця увійшла у ТОП-5 міст за темпами глобального потепління

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії, за останні 30 років найбільше в Україні потеплішало в Чернігові і Києві - на 1,6 градусів. Вінниця у цьому рейтингу ділить 3-5 позиції – потеплішало на 1,4 градусів зі Львовом та Харковом. Найменше глобальне потепління позначилося в Ужгороді, де потепліло на 0,9 градусів.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії, за останні 30 років найбільше в Україні потеплішало в Чернігові і Києві - на 1,6 градусів. Вінниця у цьому рейтингу ділить 3-5 позиції – потеплішало на 1,4 градусів - зі Львовом та Харковом. Найменше глобальне потепління позначилося в Ужгороді, де потепліло на 0,9 градусів.

Як зазначається на сайті обсерваторії, про глобальне потепління не говорить нині хіба ледачий. Однак достовірну інформацію з цього питання можна отримати лише з підсумків спостережень метеорологічних станцій державної гідрометеорологічної служби.

Так от, за період з 1991 року зменшилася кількість опадів, а якщо враховувати збільшення випаровування через зростання температури повітря, то дефіцит вологи в Україні зростає.

При цьому темпи глобального потепління в Україні в цілому швидші, ніж в світі, оскільки Всесвітня метеорологічна організація вважає потепління за 30 років близьким до 1 градусу.

Кліматологи також публікують нові кліматичні норми температури повітря і опадів за період з 1991 по 2020 рік.

Олег Верлан

8 липня, 2020