Вінниця у лідерах за темпами зростання житла на вторинному ринку

Новини Вінниці / Вінниця у лідерах за темпами зростання житла на вторинному ринку

Згідно з дослідженням ПС «Увекон» з 2018 по 2020 рік вартість житла на вторинному ринку України збільшилася в середньому на 12% до 856 дол./кв.м. За підсумками 2021 року житло на вторинному ринку додасть в ціні ще як мінімум від 10% до 15%. І Вінницю фахівці називають серед лідерів за темпами зростання цін на вторинному ринку.

Автори аналізу обробили дані близько 2 млн квартир, тож дослідження обґрунтовується не на припущеннях.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав, що у Вінниці найшвидше зростають ціни на первинному ринку нерухомості серед регіонів та міст України. Первинний ринок житла інвестиційно привабливий лише у 9-ти регіонах та 8-ми обласних центрах України. Цим користуються понад 75% інвесторів. Такі висновки зроблені у дослідженні ГІС «Увекон».

Генеральний директор групи компаній «Увекон» Володимир Шалаєв в авторській колонці для «РБК-Україна» зазначив, що у 2018-2020 роках 1-кімнатні квартири були найбільш привабливими для покупців житла.

В деяких регіонах країни, а саме в Івано-Франківській, Київській, Одеській, Харківській областях, популярність 1-кімнатних квартир яскраво виражена в об'єктах первинного ринку (60% від усієї кількості такого типу житла) в обласних центрах та прилеглих районах.

Попри це, з 2018 по 2020 роки 1-кімнатні квартири в доларовому еквіваленті подорожчали майже на 15%, 2-кімнатні — на 11%, 3-кімнатні — на 11,5%, 4-кімнатні — на 10,5%.

Найбільше зростання вартості 1-кімнатних квартир на вторинному ринку за вказаний період зафіксоване у Хмельницькій області (у середньому на 31,5%), у Вінницькій, Дніпропетровській і Полтавській областях — на 26%, у Рівненській — на 24,5%, на Закарпатті — на 24%, у Чернігівській — на 22% та Київській області — на 21%.

В інших регіонах подорожчання 1-кімнатних квартир не перевищило 20%.

За словами Шалаєва, протягом 2021 року вартість житла продовжила зростати - щомісяця середня ціна збільшувалася на 1,5-2%. Саме цей факт дає змогу аналітикам спрогнозувати, що за підсумками року вартість житла на вторинному ринку України збільшиться на 10-15% в доларовому еквіваленті. Таким чином, з 2018 по 2021 роки здорожчання майже перетне позначку в 30%.

«Звісно, що рік ще триває, і багато що на вторинному ринку житла залежатиме від економіки країни та нових очікуваних локдаунів. Проте, на мою думку, у 2022-му році динаміка вартості житла зміниться. Ринку нерухомості притаманна певна циклічність. Для нашої країни за періодом зростання цін в сегменті нерухомого майна, який зазвичай триває 3-4 роки, завжди настає 1,5-2-річний період відносної цінової стабільності. На мій погляд, саме у 2022-му році розпочнеться етап цінового "спокою". Але не варто розраховувати, що ринок нерухомості обвалиться. Для цього наразі немає жодних аргументів. Ціни майже досягли максимальної економічно обґрунтованої позначки, але навряд чи перетнуть її», - зазначає гендиректор «Увекону».

Олег Верлан

21 вересня, 2021