Вінниця стала лауреатом премії Дитячого фонду ООН UNISEF. Жодне з інших українських міст не отримало нагород

Новини Вінниці / Вінниця стала лауреатом премії Дитячого фонду ООН UNISEF. Жодне з інших українських міст не отримало нагород

Вінниця отримала престижну міжнародну премію Child Friendly Cities Inspire Awards в номінації «Участь дітей та молоді у житті міста». Перемогу місту приніс проєкт шкільного бюджету участі, що став найкращим у світі прикладом залучення юних вінничан до міського врядування.

Вінниця отримала престижну міжнародну премію Child Friendly Cities Inspire Awards в номінації «Участь дітей та молоді у житті міста». Перемогу місту приніс проєкт шкільного бюджету участі, що став найкращим у світі прикладом залучення юних вінничан до міського врядування.

Нагадаємо, що спочатку Вінниця потрапила у 20-ку найкращих. Організаторам сподобався проєкт дитячого бюджету участі. Із цією ініціативою Вінниця - єдине з-поміж українських міст - потрапила до фіналу міжнародної премії організації, яка відзначатиме інноваційні та надихаючі рішення для покращення життя дітей та молоді у містах. 

Але саме у номінації, де брала участь Вінниця, конкурентами були ще чотири міста-претенденти із В’єтнаму, Німеччини, Хорватії і Угорщини. У підсумку перемога дісталася одразу двом номінантам – українській Вінниці та Хошиміну, найбільшому місту В’єтнаму.

Зазначимо, що міжнародна премія започаткована UNISEF у 2019 році у рамках Всесвітньої ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді». Цією премією організація відзначає найбільш креативні, інноваційні й надихаючі рішення міст, спрямовані на покращення життя дітей і молоді.

"Вінниця провела конкурс дитячих ініціатив на впровадження змін у школах, відібрала 11 найцікавіших ідей і профінансувала їх із міського бюджету на загальну суму 1 мільйон гривень», – повідомляють у Дитячому фонді ООН UNISEF.

За словами голови офісу організації в Україні Лотти Сільвандер, ініціатори премії у захваті від того, що так багато міст прийняли принципи ініціативи «Громади, дружньої до дітей», щоб змінювати життя дітей», адже діти мають право брати участь у рішеннях, які на них впливатимуть.

«Діти просять міста вчитися одне в одного, переймати досвід і вдосконалювати ідеї одне одного. Тож, вручаючи ці нагороди, ми пропонуємо працювати в цьому напрямку, йти вперед глобально», - пояснює очільниці української «філії».

Церемонія нагородження лауреатів відбулась 17 жовтня у німецькому Кельні під час Першого глобального саміту міст, дружніх до дітей. 

Премія передбачає нагородження міст у шести номінаціях. Повний перелік переможців:

  • Недискримінація та рівність: Овейдо (Іспанія)
  • Участь дітей та молоді у житті міста: Вінниця (Україна), Хошимін (В’єтнам)
  • Дружні до дітей соціальні послуги: Шарджа (Об’єднані Арабські Емірати)
  • Безпечне та екологічне довкілля: Міслата (Іспанія)
  • Дозвілля та родинний відпочинок: Крінс (Швейцарія)
  • Дружнє до дітей врядування: Коупавогюр (Ісландія).

Олеся Рудницька

18 жовтня, 2019