Вінниця серед лідерів по деколонізації: після початку війни у місті змінили понад 200 топонімів

Новини Вінниці / Вінниця серед лідерів по деколонізації: після початку війни у місті змінили понад 200 топонімів

Початок повнономасштабного вторгнення РФ в Україні активізував процес перейменування топонімів, пов’язаних з радянським минулим. У різних громадах деколонізація триває «власними» темпами. У Вінниці, у порівнянні з іншими містами, шаленими. Загалом в українських містах перейменовано понад 2000 топонімів, за абсолютними показниками Вінниця – на другій позиції.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Програмою «Transparent cities/Прозорі міста».

Лідерами за кількістю перейменованих топонімів станом на кінець року є:

  • Київ (237),
  • Вінниця (232),
  • Кривий Ріг (183),
  • Кам'янське (182),
  • Суми (179),
  • Кременчук (142),
  • Черкаси (105).

«Перейменування топонімів – часом кропіткий процес, до якого потрібно підходити виважено. Так, змінені назви будуть не тільки ідентифікувати певну місцевість, але й формуватимуть нашу нову історичну свідомість, вільну від радянського минулого», – зазначає аналітикиня Програми Вікторія Онищенко.

Представники Програми підготували поради для міст, щоб полегшити цей процес для містян і не перетворювати обговорення у формальність. Зокрема наполягають на тому, що цей процес має здійснюватися у декілька етапів. Консультування з громадськістю та широким колом експертів щодо нових назв дозволить обрати найбільш вдалий варіант, що відповідає запиту мешканців чи історичним особливостям місцевості.

Зазначимо, що дослідження ще не врахувало перейменування 45 зупинок громадського транспорту, яке відбулось на початку 2023 року. Під деколонізацію у Вінниці потрапили як суто радянські топоніми, так і ті, які названі на честь російських діячів, приміром, Пушкіна, Лермонтова, Некрасова (уродженця Вінниччини), Льва Толстого.   

Під перейменування потрапили вулиці, провулки, проїзди, тупики, бульвари, площі, парки і бібліотека.