Вінниця розробила муніципальну програму підтримки захисників і захисниць та їхніх родин - Моргунов

Новини Вінниці / Вінниця розробила муніципальну програму підтримки захисників і захисниць та їхніх родин - Моргунов

Вчора, 16 лютого, виконком Вінницької міськради прийняв програму підтримки захисників та захисниць України, членів їх родин та родин загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин захисників та захисниць України на 2023-2026 роки.

«Вінниця розробила муніципальну програму підтримки Захисників і Захисниць та їхніх родин. Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет, попереду – затвердження сесією міської ради. Надзвичайно важливий напрям, над яким потрібно працювати комплексно, щоб приділити увагу кожному, хто потребуватиме допомоги», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Програма була створена департаментом цивільного захисту Вінницької міськради спільно з громадською спілкою «Вінницький аналітично-просвітницький центр «Ветеранський простір».

Її метою є різностороння підтримка ветеранів російсько-української війни, сприяння реінтеграції та поверненню військовослужбовців до мирного життя, максимальна реалізація їх трудового та підприємницького потенціалу, а також підтримка членів їх сімей, сімей загиблих (померлих) і безвісти зниклих за особливих обставин та активізація їх участі у житті Вінницької міської територіальної громади.

Одними з пріоритетних цілей програми є:

  • моніторинг та реалізація пільг й соціальних гарантій для ветеранів російсько-української війни,
  • забезпечення соціальної підтримки шляхом професійної перепідготовки, навчання, працевлаштування та сприяння у започаткуванні власної справи та у подальшій її підтримці,
  • допомога у соціальних сферах життя, психологічній та правовій допомозі та сприянні в підтриманні належного стану здоров’я зокрема сприяння створенню реабілітаційних центрів.

У департаменті цивільного захисту зазначають, що реалізація цієї програми дозволить збільшити кількість працевлаштованих ветеранів війни та членів їх сімей, зокрема тих, хто займається підприємницькою діяльністю.

«Нашою метою є всебічна підтримка наших Героїв, які кожного дня борються за нашу свободу, – каже директор департаменту цивільного захисту Олег Парфілов. – Пріоритетним завданням залишається психологічна та медична допомога ветеранам, а також проведення заходів, які дозволять покращити їхнє соціальне становище».

Варто зазначити, що у Вінницькій міській територіальній громаді створена та функціонує дієва система підтримки захисників та захисниць України, членів їх родин та родин загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України. Зокрема, 9 липня 2020 р. було укладено Договір про співпрацю між виконавчим комітетом Вінницької міської ради та Громадською спілкою «Вінницький аналітично-просвітницький центр «Ветеранський простір». За цим договором започатковано спільний проєкт – «Вінницький аналітично-просвітницький центр «Ветеранський простір»

Мета діяльності Ветеранського простору – сприяння в реалізації прав та соціальних гарантій Захисників та Захисниць України, членів їх родин та родин загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України забезпечення їх ресоціалізації, реадаптації до умов цивільного життя, фізичного, духовного та культурного розвитку. До Ветеранського простору щодня звертаються Захисники та Захисниці України, члени їх родин та родин загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України та отримують соціально-правові, юридичні та психологічні консультації, фізкультурно-оздоровчі послуги, послуги з сприяння працевлаштуванню та започаткуванню власної справи.