Вінниця поступилася Хмельницькому у «якості повітря»

Новини Вінниці / Вінниця поступилася Хмельницькому у «якості повітря»

Вінниця посіла друге місце у категорії щодо якості повітря серед міст, у яких проживає понад 250 тисяч населення. Під час опитування враховували як статистичну інформацію, таку як дані щодо викидів, так і відгуки людей.

Хмельницький, Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський та Тетіїв стали найкращими містами  в Україні за якістю повітря у різних категоріях. А за критерієм сталої мобільності перемогли Львів, Чернігів, Івано-Франківськ, Дрогобич. Місто Дубно отримало відзнаку.

Такими є результати всеукраїнського конкурсу зі сталої мобільності та якості повітря – “Краще місто”. Урочисте нагородження міст-переможців відбулось вчора, 21 жовтня,.

Вінниця на другому місці у категорії міста з населенням понад 250 тисяч, після Хмельницького.

Конкурс ГО “Центр екологічних ініціатив “Екодія” запустила влітку 2021 року з двома номінаціями: “Повітря” та “Мобільність”. Всього надійшло 33 заявки від 27 міст.

«Ми подали заявку від Вінниці. Організатори провели опитування мешканців та мешканок міст-учасників конкурсу. Серед іншого, у людей цікавились чи достатньо зелених зон, яка ситуація з моніторингом якості повітря», – каже начальниця відділу з охорони довкілля та моніторингу якості атмосферного повітря управління інвестицій департаменту економіки і інвестицій Вінницької міськради Світлана Юзвак.

Система оцінювання заявок була багатовимірною. Це відгуки громадськості, статистичні дані - наприклад, щодо викидів, оцінка розподілу бюджетів, реєстрація старих автомобілів тощо.

Довідка:

Центр екологічних ініціатив «Екодія» – це громадська організація, яка об'єднує експертів та активістів навколо ідеї збереження довкілля через вплив на прийняття рішень. ГО веде боротьбу за енергоефективність, відновлювану енергетику, протидію зміні клімату, за чисте повітря для всіх, розвиток сталого транспорту і сільського господарства України.

І. Повітря

Міста до 50 тис. населення:

1 місце –   місто Тетіїв

Міста 50-100 тис. населення:

1 місце – місто Кам’янець-Подільський

Міста 100-250 тис. населення:

1 місце – Івано-Франківськ,

2 місце – Луцьк

Міста понад 250 тис. населення:

1 місце – Хмельницький,

2 місце – Вінниця

 

ІІ. Мобільність

Міста до 100 тис. населення:

1 місце – м. Дрогобич

2 місце – м. Миргород

 Міста 100-250 тис. населення:

1 місце – м. Івано-Франківськ

2 місце – м. Тернопіль

Міста понад 250 тис. населення:

1 місце – м. Львів та м. Чернігів

Відзнака для міста до 50 тис. населення

м. Дубно, Рівненська область

Олег Верлан

25 жовтня, 2021