Вінниця посіла п’яте місце в рейтингу фінансової спроможності обласних центрів

Новини Вінниці / Вінниця посіла п’яте місце в рейтингу фінансової спроможності обласних центрів

Вінницька міська територіальна громада (МТГ) посіла п'яте місце в рейтингу фінансової спроможності територіальних громад обласних центрів. Хоча вона далеко не найчисельніша та не лідирує за промисловим потенціалом та іншими складовими доходів.

Про це свідчать результати дослідження Центру спільних дій.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав про те, що Вінницю вважають одним з найбагатших обласних центрів України за можливостями бюджету.   

Аналітики Центру спільних дій проаналізували, чи вистачає органам місцевого самоврядування (ОМС) грошей для виконання своїх повноважень, та створили рейтинг фінансової спроможності територіальних громад обласних центрів. Він показує, наскільки ефективно ОМС нарощували свій фінансовий потенціал у 2018 -2021 роках.

Рейтинг складений на основі 10 індикаторів, за кожен із яких присуджувався низький, середній або високий рівень спроможності. Детально ознайомитись із методологією дослідження можна за посиланням.

У 2021 році Вінницька МТГ розділила 5-те місце з 12 можливих у рейтингу з Тернопільською та Харківською МТГ. Кожна з цих громад отримала по 65 балів зі 100 можливих. Очолює цьогорічний рейтинг Дніпровська МТГ.

 

У 2021-му Вінницька МТГ отримала 10 балів за три індикатори. Найвищий бал аналітики поставили за рівень капітальних видатків на одного мешканця. Цей індикатор показує, скільки коштів громада вкладає в реальний розвиток — капітальний ремонт доріг, газифікацію населених пунктів чи закупівлю шкільних автобусів. Цього року такі видатки на кожного жителя громади склали 1553 гривень.

МТГ витрачає на зарплати 51% грошей з бюджету. Це високий рівень, який вдалося покращити порівняно з минулим роком.

До прикладу, в сусідній Житомирській МТГ на зарплати цього року витратили 62%.

 

У 2018-му році Вінниця посідала в рейтингу 5-те місце (з 13-ти), у 2019-му — 4-те (з 14-ти), а у 2020-му — 3-тє (з 11-ти).

Порівняно з минулим роком, погіршилися показники громади за доходами загального фонду. Індикатор показує здатність ОМС забезпечувати потреби кожного жителя громади виключно тими грошима, які щорічно генерують на її території. Цього року доходи загального фонду на кожного мешканця становлять 6793 гривень.

Зменшилася частка капітальних видатків. На капітальні проєкти громада витрачала минулого року 22%, а цього року — 18% бюджету.

Також знизилася частка місцевих податків — у 2021-му вона становить 21% бюджету. Цей показник демонструє, наскільки сильно ОМС залежить від місцевих жителів — платників місцевих податків.

З року в рік Вінницька МТГ має середні показники за індикатор “Індекс податкоспроможності місцевого бюджету”. Він показує, наскільки громада спроможна перераховувати залишкові кошти до державного бюджету, звідки вони перейдуть “біднішим” громадам. У 2021-му Вінницька МТГ має коефіцієнт 1,5 і віддає у держбюджет 6,7% грошей.

admin

30 грудня, 2021