«Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО)

Вінницьку поліцію сьогодні перевірили на законослухняність. Двоє громадських активістів Сергій Сидорук та Роман Яковлев вирішили провести акцію у центрі міста на зразок тієї, що відбулась у Рівному 25 травня і учасників якої – хлопця та дівчину - затримала поліція нібито за «порушення порядку і організації проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій».

Вінницьку поліцію сьогодні перевірили на законослухняність. Двоє громадських активістів Сергій Сидорук та Роман Яковлев вирішили провести акцію у центрі міста на зразок тієї, що відбулась у Рівному 25 травня і учасників якої – хлопця та дівчину - затримала поліція нібито за «порушення порядку і організації проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій».

Вінницька акція відубулася 28 травня після обідньої перерви у чиновників. Фактично в розпал трудового дня. 

Щоправда, імпічменту президента Зеленського, як у Рівному, у Вінниці не вимагали, а лише запитали на плакатах: «У Рівному диктатура?» та «Хто відмінив свободу слова в Україні?». Обидва запитання хлопці підписали хеш-тегом #ДашаКоц – ім’ям неповнолітньої дівчини, затриманої копами у Рівному.

Вінницькі «одиночні» пікетувальники стали перед входом до будівлі ОДА і облради. Спочатку уваги на них ніхто з владних мужів не звертав. Потім, за прикладом рівненських подій, один із журналістів вирішив викликати поліцію. Поки патруль їхав до ОДА, до активістів із адмінбудівлі встиг вийти нацгвардієць. Він запитав, чого ті вимагають і пішов. Потім до «пікетувальників» вийшов представник відділу звернень ОДА – запитав, чи не хочуть вони передати звернення до адміністрації, і теж пішов без жодних претензій. Підходили до хлопців й поліцейські в цивільному, кажуть, випадково побачили акцію і вирішили запитати, що й до чого…

Патрульні ж приїхали хвилин за 20 після виклику. Дуже чемно запитали, хто й чому викликав поліцію. Так само чемно поспілкувалися з активістами й зауважили, що жодних порушень законодавства у цій акції вони не вбачають, мовляв, у нас свобода слова і нікому не заборонено висловлювати свої погляди у будь-який законний спосіб.

«Думаю, це у Рівному якась така «регіональна фішка», тішить те, що у Вінниці свобода слова є, а поліція, як бачимо, не порушує законодавства». – сказав після того, як патрульні поїхали один з активістів Роман Яковлев.

Нагадаємо, 25 травня у центрі Рівного на майдані Незалежності 20-річний хлопець та 16-річна дівчина вийшли на «одиночний» мітинг за імпічмент Президенту. Обох учасників поліцейські затримали, хоча й пояснили пізніше, що ніякого затримання не було, мовляв, їх просто запросили до відділку, де склали адмінпротоколи за ст. 185-1 КУпАП (порушення порядку і організації проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій).

Новини Вінниці / «Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО) Новини Вінниці / «Вінниця не Рівне, тут свобода слова є...»: місцеву поліцію перевірили на законослухняність (ФОТО, ВІДЕО)