«Вінниця 3.0»: На прикладі міста запропонована стратегія для розвитку регіону

Новини Вінниці / «Вінниця 3.0»: На прикладі міста запропонована стратегія для розвитку регіону

Понад 50 представників органів місцевого самоврядування 11 червня в рамках онлайн-конференції «Стратегічна сесія 2030: область-Вінниця-громади» обговорювали перспективи розвитку не лише обласного центру, а й регіону загалом на найближче десятиріччя. Фактично захід під модеруванням колишнього голови Вінницької ОДА Валерія Коровія став стартовим для окреслення найближчого майбутнього Вінниччини на період до 2030 року.

Понад 50 представників органів місцевого самоврядування 11 червня в рамках онлайн-конференції «Стратегічна сесія 2030: область-Вінниця-громади» обговорювали перспективи розвитку не лише обласного центру, а й регіону загалом на найближче десятиріччя. Фактично захід під модеруванням колишнього голови Вінницької ОДА Валерія Коровія став стартовим для окреслення найближчого майбутнього Вінниччини на період до 2030 року.  

За Вінницею закріпився статус найкомфортнішого міста. У період з 2014-го по 2019 рік у багатьох громадах Вінницької області використовували досвід головного міста регіону, запроваджували власні цікаві проєкти, чому сприяла запропонована державою реформа децентралізації, яку й досі вважають найбільш вдалою. Наразі представники органів самоврядування відчувають потребу у створенні спільної програми.  

«Вінниця переживала різні етапи свого розвитку. Я пам'ятаю, що в 90-х роках Вінницьку область називали депресивною. Та і в самому місті було достатньо проблем. І стріляли, і доріг не було… Але насправді найбільш успішним є процес реалізації реформи децентралізації. Хотів би надати декілька цифр: з 2014 року по 3 квартал 2019 року доходи загального фонду бюджету області зросли майже в 2,5 рази до 8,5 мільярдів гривень. Дуже показовим є те, що бюджет розвитку Вінницької області досягнув позначки у майже 4 мільярди гривень. Це кошти, які залишались безпосередньо в Вінницькій області», - нагадав Валерій Коровій.

Завдячуючи В.Гройсману та уряду, який він очолював, у Вінниці нарешті добудували хірургічний корпус «Пироговки», який зводили чи не два десятиріччя. Побудовані три сучасні школи у різних районах області та безліч інших об’єктів.  

«Свого часу, десять років назад, наша команда зробила безпрецедентний крок: ми спільно з вінничанами розробили стратегію, яка мала назву «Вінниця – 2020», у якій були абсолютно чіткі пріоритети. Вона не була написана на папері у якомусь кабінеті. Цей документ був широко обговорений з людьми. Я вважаю, що реалізація цієї Стратегії нашою командою дала можливість Вінниччині і Вінниці займати достатньо серйозні позиці щодо якості життя. Сьогодні я вважаю, що перед нами абсолютно новий етап. Ми маємо об’єднати наші зусилля та інтелектуальні можливості, які у нас є, щоб створити новий план, нову стратегію – «Вінниця 3.0». Це дасть нам можливість в тому числі і дуже серйозно відреагувати на ті виклики, які стоять перед нами», - зазначив експрем’єр та колишній міський голова Вінниці Володимир Гройсман.

Мер Вінниці Сергій Моргунов вказав на основні пріоритети майбутньої стратегії. У центрі уваги має стати здоров’я людей, тому потрібні масштабні перетворення у системі охорони здоров’я. Нові підходи потрібні і для забезпечення якісної інфраструктури.

Стратегічне завдання майже для всіх громад - це покращення якості питної води. З минулого року розпочалась очистка русла Південного Бугу в акваторії Вінниці та кількох інших населених пунктів за допомогою земснарядів. Але ключовою проблемою є те, що «Вінницяоблводоканал» на сьогодні не належить територіальній громаді міста. Тому запустити процес модернізації системи водопостачання, як нині переконані у міській владі, можливо лише за умови передачі підприємства у власність громади міста.

«Сьогодні мало того, щоб Вінниця була комфортною. Вона має бути сучасним та інноваційним містом. Вінниця – це серце Вінницької області, пульс якого позначається на всьому регіоні. І нам, однозначно, потрібна спільна платформа з областю, з іншими громадами - щоб Вінниччина утвердилась як регіон-лідер, щоб успішною була кожна громада, щоб ми могли обмінюватись досвідом, допомагати один одному інтегруватись в одному успішному регіоні», - підсумував Сергій Моргунов. 

Отже можна казати, що Стратегія «Вінниця 3.0» не є суто міською програмою. Вона ширша. Ідея у тому, аби долучити до єдиної загальної стратегії – з місцевими особливостями – різні громади, та спільними зусиллями й досвідом покращити якість життя в області.