Вінниччина у лідерах за кількістю порушень в охороні атмосферного повітря

Новини Вінниці / Вінниччина у лідерах за кількістю порушень в охороні атмосферного повітря

Хоча на Вінниччині лише Ладижинська ТЕС вважається великим забруднювачем атмосферного повітря, а решта регіону майже екологічно чистим, у минулому році область опинилася серед лідерів по кількості порушень у галузі охорони повітря. Місцеві екологи доволі прискіпливо вивчали ситуацію у цьому напрямку.

Хоча на Вінниччині лише Ладижинська ТЕС вважається великим забруднювачем атмосферного повітря, а решта регіону майже екологічно чистим, у минулому році область опинилася серед лідерів за кількістю порушень у сфері охорони повітря. Місцеві екологи доволі прискіпливо вивчали ситуацію у цьому напрямку.  

«Слово і діло» надіслало запит у Державну екологічну інспекцію, щоби дізнатись, наскільки ефективно вони перевіряють українські міста і де зафіксували найбільше порушників. Відповідь інспекторів зібрана в інфографіці.

Так от, загалом у 2020 році Державна екологічна інспекція провела понад п’ять тисяч перевірок у галузі охорони атмосферного повітря. Загалом склали 4 055 протоколів і 3 503 особи притягнули до відповідальності.

Найбільше порушень зафіксували в Дніпропетровській і Вінницькій областях – 498 і 408 відповідно, а найменше у Закарпатській ‒ загалом 75.

Втім на Вінниччині складено лише 224 протоколи, що є середнім показником по державі. Притягнуто до відповідальності 220 людей, що є п’ятим показником по Україні.

Порушення загрожують екології країни та фінансовими збитками. Усього завдано шкоди на 73 тис. грн, через що інспектори наклали штрафи на порушників майже на 829 тис. грн.

За результатами таких перевірок інспектори стягнули з порушників понад 952 тис. грн. Найбільше у державну скарбницю сплатили порушники з Дніпропетровщини, там підприємства оштрафували на 81,5 тис. грн, а найменше стягнень було в Івано-Франківській області.

На Вінниччині завдано шкоди на 101 тис. грн., накладено штрафів на 62,2 тис., а стягнуто 63,1 тис. грн.