Вінниччина потрапила до лідерів за темпами зростання заборгованості по зарплатні

Новини Вінниці / Вінниччина потрапила до лідерів за темпами зростання заборгованості по зарплатні

За темпами зростання заборгованості по заробітній платі Вінницька область опинилася у першій п’ятірці регіонів за аналізом 1 півріччя 2021 року. Порівняння за абсолютними показниками боргів складно назвати логічним, адже у промислових регіонах платять більше та вищій відсоток людей, які працевлаштовані на виробництвах.

За темпами зростання заборгованості по заробітній платі Вінницька область опинилася у першій п’ятірці регіонів за аналізом I півріччя 2021 року. Порівняння за абсолютними показниками боргів складно назвати логічним, адже у промислових регіонах платять більше та вищій відсоток людей, які працевлаштовані на виробництвах.

Заборгованість із зарплати в Україні за перше півріччя досягла майже 3,6 млрд грн, це на 14,2% вище, ніж за аналогічний період 2020-го. На початку року борг становив 3,1 млрд грн і був найбільшим за вісім років. Про це свідчать дані Держстату.

За шість місяців 2021-го заборгованість зросла до 3 млрд 592,6 млн грн. Найбільший борг у галузі промисловості – 2 млрд 688,1 млн грн. У галузі професійної, наукової і технічної діяльності борг становить 305,6 млн грн, в транспорті і логістиці – 206,3 млн. Найменший зарплатний борг у сфері фінансів і страхування – 0,7 млн грн.

Серед регіонів найбільший зарплатний борг у Донецькій області – 736,4 млн грн, в Харківській області – 504,6 млн грн, в Києві – 482,3 млн грн, у Дніпропетровській області – 457,1 млн грн. Для порівняння на Вінниччині заборгували «лише» 27,1 мільйон.

Інша справа тенденції, чи відносне зростання заборгованості. За цим показником лідирують Львівська (194,6%), Закарпатська (87,4%), Івано-Франківська (83,5%), Хмельницька (70,2%) і Вінницька (67,7%) області.

Як вказують у Держуправління статистики у Вінницькій області, кожному працівникові, який своєчасно не отримує зарплату, роботодавці заборгували в середньому 12 263 гривні. Таких налічується 2 208 працівників на 32 підприємствах регіону.

За інформацією відомства, понад половина коштів із загальної суми боргів (57,6%) припадає на промислові підприємства. Найбільший борговий «хвіст» — у переробній галузі, зокрема, на підприємствах з виробництва хімічних речовин і хімічної продукції, гумових і пластмасових виробів. Є також заборгованість перед працівниками сільського, лісового та рибного господарства (майже 15% від загальної суми боргу), сфери транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності (9,4%).

Серед шести новоутворених районів області найбільшу заборгованість зафіксовано у Вінницькому, тим часом у Тульчинському вона відсутня.

Олег Верлан

9 серпня, 2021