Вінниччина без Медведчука «в телевізорі». Як в Нацраді відреагували на відключення трьох телеканалів

Новини Вінниці / Вінниччина без Медведчука «в телевізорі». Як в Нацраді відреагували на відключення трьох телеканалів

Поки вінничани, принаймні публічно, не скаржаться на те, що президент України Володимир Зеленський указом ввів персональні санкції РНБО проти правої руки Віктора Медведчука Тараса Козака, а три телеканали, що йому належать, зникли з екранів (є хіба що у YouTube). Представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик розповів NaПарижі про своє бачення ситуації з відключенням 112, Newsone і ZiK.

Поки вінничани, принаймні публічно, не скаржаться на те, що президент України Володимир Зеленський указом ввів персональні санкції РНБО проти правої руки Віктора Медведчука Тараса Козака, а три телеканали, що йому належать, зникли з екранів (є хіба що у YouTube). Представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик розповів NaПарижі про своє бачення ситуації з відключенням 112, Newsone і ZiK.

- Чи є, на Вашу думку, законні підстави для рішення РНБО про «виключення» трьох українських телеканалів з ефіру?

- Компетенція РНБО - питання національної безпеки і оборони. Зрозуміло, що інформаційна безпека - це невід'ємна складова національної безпеки. Ми маємо від цього відштовхуватися.

Обмежувальні заходи РНБО передбачають призупинення та анулювання ліцензій, інших дозволів, заборону користування радіочастотним ресурсом України, припинення надання послуг з ретрансляції, розповсюдження телепрограм і використання телекомунікаційних мереж загального користування на п'ять років.

Згадувані мовники мають чимало санкцій від Національної ради України з питань ТБ і РМ. При цьому санкції накладались в зв'язку з присутністю мови ненависті в ефірі, популяризацію держави-агресора тощо.

- Раніше були подібні прецеденти у вітчизняній історії?

- Я не пригадую.

- Вінницькі кабельні оператори не транслюють «заборонені» канали Козака-Медведчука? Можливо, є обхідні шляхи?

- 3 лютого компанії-провайдери програмної послуги Вінницької області не транслюють у багатоканальних телемережах зазначені канали.

- Допускаєте «відповідь» власників цих телеканалів, теоретично вони можуть оскаржити рішення РНБО та санкції?

- Прогнозувати «відповіді» я не берусь…

Від редакції. Нардеп І.Ківа закликав українців виходити до держорганів, аби висловити свою негативну реакцію щодо заборони телеканалів, проте наразі у Вінниці – в місцевому осередку ОПЗЖ - не збирають людей на подібний мітинг.  

Олег Верлан

3 лютого, 2021