Вінничанину, який пройшов через ГУЛАГ та став героєм роману лауреата Нобелівської премії, виповнилось 93 роки

Новини Вінниці / Вінничанину, який пройшов через ГУЛАГ та став героєм роману лауреата Нобелівської премії, виповнилось 93 роки

Мешканцю Вінницької області, який пройшов через один із найстрашніших таборів смерті – ГУЛАГ, виповнилось 93 роки. З днем нароження чоловіка привітали представники творчої інтелігенції Вінниччини.

Мешканцю Вінницької області, який пройшов через один із найстрашніших таборів смерті – ГУЛАГ, виповнилось 93 роки. З днем нароження чоловіка привітали представники творчої інтелігенції Вінниччини.

Зокрема, письменник Вадим Вітковський на своїй сторінці в соціальній мережі FB написав:
«Олексію Пилиповичу Степовому - 93! Герой роману Олександра Солженіцина «Архіпелаг ГУЛаг. Привітайте чоловіка!»


Вадим Вітковський також розповів, що привітав пана Олексія особисто та поділився враженнями від спілкування із своїими дописувачами.


« Щойно розмовляв з ним... Каже, стою на березі Бугу і любуюся: яка краса!.. Чоловік, який пережив стільки горя у ГУЛагу і цим зацікавив Олександра Солженіцина, у 93 роки не перестає любуватися Божою природою!», - пише Вітковський

Зазначимо, що Олексій Степовий потрапив до табору через карикатуру на Сталіна. Військовий трибунал виніс йому вирок - десять років таборів. Чоловік відбув три із половиною роки ув‘язнення, вийшов на волю після смерті «вождя народів» у 1953  році.

В інтерв‘ю Степовий неодноразово зазначав, що врятуватись в нелюдських умовах йому допомогло те, що він щоденно малював. Відчуття прекрасного змушувало жити. Цей дар чоловік проніс через усе життя.

Щодо роману Солженіцина, то колись він був забороненим у СРСР. Тритомна книга складається здебільшого зі свідчень з свідчень очевидців й дослідницького матеріалу, а також із власного досвіду автора, котрий був в'язнем виправно-трудових таборів. Книга простежує історію системи виправно-трудових таборів, які існували в Радянському Союзі з 1918 по 1956 рік.
Книга написана, як зазначено при її кінці, у 1958—1968 роках. Вперше опублікована в оригіналі російською мовою у Франції у 1973 році. У Радянському Союзі існувала у форматі самвидаву, аж до офіційного видання у 1989 році. Інформацію для написання книги Солженіцина надали 227 осіб.

У виданні 2007 року був розкритий список «свідків архіпелагу, чиї розповіді, листи, мемуари поправки використані при створенні цієї книги». Список вже складався з 257 осіб.  Серед цих 257 осіб і Олексій Степовий з Вінниччини.
 

Марина Карабай

19 березня, 2020