Вінничанин згадав про вінтажні атрибути часів "застою", тоді українці надавали перевагу німкеням

Новини Вінниці / Вінничанин згадав про вінтажні атрибути часів "застою", тоді українці надавали перевагу німкеням

Вінничанин Ігор Ладан, який працює в рок-магазині «Мобі Дік» та торгує рок-актрибутикою згадав  вінтажні  наклейки, порупулярні серед молоді  у другій половини минулого століття. Тоді музиканти прикрашали свої гітари наклейками із зображенням німецьких дівчат

Вінничанин Ігор Ладан, який працює в рок-магазині «Мобі Дік» та торгує рок-актрибутикою, згадав вінтажні наклейки, попупулярні серед молоді у другій половини минулого століття. Тоді музиканти прикрашали свої гітари наклейками із зображенням німецьких дівчат, а іноді вітчизняних акторок. Правда, перевагу мали усе ж таки іноземки.

Вінничанин розмістив світлини на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook із підписом.

 «Колись, в минулому столітті, на кожній гітарі», - написав чоловік.

Дописувачі в мережі згадали, що такими наліпками прикрашали не лише гітари, але й холодильники, меблі, салони авто, мотоцикли, валізи і навіть шкільні щоденники.

«В моєї бабусі на шкафу та серванті такі були», - написав Роман Дідур.

Заначимо, що у радянські часи сервант з кришталевим посудом та ще й наклейками дівчат був особливим шиком. Трохи пізніше мода на кришталь пішла і «мейнстрімом» став сервіз «Мадонна».

Якщо жінки прикрашали домашній інтер‘єр, то чоловіки використовували такі наліпки для своїх залізних коней.

«Дівчата» посміхались з кожної «Яви», кожного «Іжу» і навіть «Восходу».

Для тих, хто не в темі - «Ява», «Іж Планета» та «Восход» – це марки мотоциклів. «Яву» випускали у тодішній Чехословаччині, це була дуже дорога та дефіцитна річ. 

Наліпки були не меншим дефіцитом, їх в «Універмазі» купити було неможливо.

Лідія Поліщук в коментарях зазначає:  «Ось ті із дівчатами не так просто було ще дістати, в основному привозили солдати із Німеччини або Чехословаччини».

Зазначимо, що мова йде про солдатів-строковиків, які служили в НДР (Німецькій Демократичній Республіці, тобто у Східій Німеччені, яка нині є частиною єдиної Германії) та Чехословаччині, яка навпаки після розвалу СРСР та втрати радянських «кураторів» поділилась на дві країни – Чехію та Словаччину.

Крім «загранки» дістати такі наліпки можна було ще й у магазині «Лейпціг» у Москві. Коштували вони недорого, але цінувались високо. Тож спекулянти, які, наприклад, у Вінниці торгували у жіночому туалеті на Центральному ринку, могли «заробити копійку».

Чому у туалеті? Тому що чоловіки-міліціонери не могли зайти до жіночої вбиральні. Про торгівлю усі знали, але влада закривала очі, а покупці носи… Сморід стояв страшенний. Торгували жіночки, крім таких наліпок, колготками, помадою, духами та «брасматіками».

Думаю, що ті, хто згадує, «какую страну потеряли», не дуже люблять говорити про такі речі. А ось молодим людям, напевне, важко уявити, у якій системі координат і цінностей жили люди, яких вже не ділили ні на українців, ні на росіян, ні на молдован чи грузинів, а вважали єдиною, новою історичною спільнотою під назвою «радянський народ».

Додамо, що крім «іностранних» дівчат випускали наклейки із радянськими акторками. На фото зображені наліпки із фото таких співачок, як Алла Пугачова, Ірина Понаровська, та актрис Лариси Лужиної й Ірини Алфєрової. 

Новини Вінниці / Вінничанин згадав про вінтажні атрибути часів "застою", тоді українці надавали перевагу німкенямНовини Вінниці / Вінничанин згадав про вінтажні атрибути часів "застою", тоді українці надавали перевагу німкенямНовини Вінниці / Вінничанин згадав про вінтажні атрибути часів "застою", тоді українці надавали перевагу німкенямНовини Вінниці / Вінничанин згадав про вінтажні атрибути часів "застою", тоді українці надавали перевагу німкенямНовини Вінниці / Вінничанин згадав про вінтажні атрибути часів "застою", тоді українці надавали перевагу німкенямНовини Вінниці / Вінничанин згадав про вінтажні атрибути часів "застою", тоді українці надавали перевагу німкеням
Марина Карабай

13 травня, 2020