Вінничанин запропонував інноваційний підхід для очистки повітря міських вулиць

Новини Вінниці / Вінничанин запропонував інноваційний підхід для очистки повітря міських вулиць

Вінничанин Олександр Стасишен 15 липня опублікував петицію до міськради з пропозицією «очищати повітря муралом». Такий незвичний для України спосіб вже використовується у сусідній Угорщині.

Вінничанин Олександр Стасишен 15 липня опублікував петицію до міськради з пропозицією «очищати повітря муралом». Такий незвичний для України спосіб вже використовується у сусідній Угорщині.

«З кожним роком якість повітря у Вінниці погіршується, тому пропоную створити у місті екологічні мурали для очищення повітря. Повітря стане набагато чистішим, а реалізація ідеї не потребує великих коштів на створення такого мурала, також мурали у Вінниці дуже популярні», - зазначає автор петиції.

Він навів приклад столиці Угорщини, Будапешту, де створили екологічний мурал, який у розрізі очистки повітря, може замінити 500 дерев. Такі мурали вже є у Польщі.

«Дерева, птахи та інші частини малюнка виконані фотокаталітичними фарбами. У їхньому складі є пігменти, які під впливом сонячного світла активізуються, поглинають токсичні домішки в повітрі та перетворюють на нешкідливі нітрати. Один з авторів проєкту «Міський ліс» Барнабас Янковіце розповів, що площа роботи — 500 квадратних метрів», - зазначив вінничанин, посилаючись на публікації у пресі.

Будапешт – не перше місто, де вуличні художники створюють роботи, які допомагають очищувати повітря у місті. Торік у Варшаві (Польща) також створили мурали, які можуть поглинати забруднювальні частини з повітря. Там використали фарбу, яка може поглинати викиди від автомобілів, фабрик та електростанцій. Фарба під дією сонячного світла перетворює поглинуті частинки на воду, невелику кількість вуглекислого газу та нітрату кальцію.

«Прохання підтримати петицію і щоб довести що наше місто родзинка серед українських міст з чистим повітрям для усіх вінничан і гостей міста», - підкреслив містянин. 

Олег Верлан

15 липня, 2021