«Вінничанин» Валентин Наливайченко розповів про власний «план», реанімацію «Геосистеми», місцеве коріння та родичів

Новини Вінниці / «Вінничанин» Валентин Наливайченко розповів про власний «план», реанімацію «Геосистеми», місцеве коріння та родичів

Майже щотижня Вінницю відвідують майбутні кандидати у президенти. Частіше ніж зірки естради з концертами. Перебуваючи у місті колишній очільник СБУ, а нині лідер громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентин Наливайченко презентував власний «План відновлення миру» в Україні, який він вважає запорукою економічного зростання, а також згадав, що хоча народився у Запоріжжі, має вінницьке коріння.

Майже щотижня Вінницю відвідують майбутні кандидати у президенти. Частіше ніж зірки естради з концертами. Перебуваючи у місті колишній очільник СБУ, а нині лідер громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентин Наливайченко презентував власний «План відновлення миру» в Україні, який він вважає запорукою економічного зростання, а також згадав, що хоча народився у Запоріжжі, але має вінницьке коріння.

На зустрічі із журналістами В. Наливайченко зазначив, що головною умовою розвитку держави є деокупація територій Донеччини, Луганщини та Криму. Саме на цьому базується його план, який, як на погляд «з боку», має декілька сильних та слабких сторін. Політик пропонує створити національний центр повернення заручників і згадав, що серед вінничан на Донбасі загинуло 279 бійців, а також займатися пошуком зниклих безвісти.

До вирішення гуманітарних питань він пропонує залучити, окрім міжнародних офіційних інституцій, волонтерські організації. Також політик бачить нову «дієву міжнародну угоду по деокупації» по прикладу вирішення питання з денуклеаризації Корейського півострова. Ідея цікава. Але де-факто у КНДР не відмовляються від ядерної зброї, хоча певні зрушення у переговорному процесі мають місце.

На відміну від деяких політиків-популістів В. Наливайченко визнає, що більшість ініціатив реалізувати можна після «виведення військ агресора». Він вважає, що Україна має узгодити позицію із США та провідними країнами ЄС, аби разом протистояти Росії. Але у зустрічі з Путіним він не бачить сенсу.

 

«Слабким місцем» цієї «аксіоми» політика є те, що Німеччина та Франція не бажають «заглиблюватись» в українсько-російський конфлікт та обмежуються вибірковими економічними санкціями.

«План» Наливайченка базується на тому, що тиск на країну-агресора змусить Москву залишити Донбас, тому він пропонує створення міжнародного економічного фонду відновлення життя у регіоні. Чудово, але поки що у Росії інші плани… Щодо національного плану дій, то перш за все політик вважає за необхідне «знищення корупції», повернення українців з-за кордону та відновлення замовлень для держпідприємств.

«Ми відвідали ДП «Геосистема». Підприємство з унікальним обладнанням немає жодного замовлення, натомість київські чиновники «віджимають» в нього землю. З однодумцями підготували план відновлення таких виробництв. Оборонний потенціал наших підприємств є унікальним», - наголосив політик.

Як приклад нереалізованих можливостей він розповів про модулі безпеки. «Рухівці» сім таких модулів поставили до лінії зіткнення для бійців, а Міноборони – жодного, хоча декілька українських підприємств можуть їх випускати. Систему забезпечення армії критикують майже всі, втім, за чотири роки вона зробила величезний крок вперед. Це треба визнати.

«Для СБУ важлива контррозвідка. Це головне завдання. Арешти на комерційних об’єктах відволікають ресурс. Кіберзахист має бути відокремленим підрозділом», - вказав колишній очільник відомства, і з цим важко не погодитися.

Окрім «великої політики» В. Наливайченку «допомогли» згадати про місцевих родичів. З Вінниччиною політика пов’язує міцне коріння. Він зазначив, що теж є «вінницьким», адже нині це модно.

«Моя мати народилася на Вінниччині, неподалік Хмільника, вся її рідня звідти. Є тут родичі. Олександр (Крученюк, заступник голови Вінницької ОДА, - прим. авт.) будує власну політичну кар’єру. Ми рідко зустрічаємося. Не вистачає часу. З Василем Онопенком працювали, коли він очолював Верховний Суд України. Він жорстко ставився до прослуховування, і це дуже правильно. У часи нашої співпраці по справі вбивства Г. Гонгадзе вирок було винесено генералу Пукачу», - згадав Валентин Олександрович.

Також політик вказав, що не збирається шукати партнерів серед партій, а його рух вже підтримують 212 політичних партнери, а на Вінниччині є осередок, який охоплює 40% районів.