Вінничанин прикидався волонтером, роз’їжджаючи на автівці «для ЗСУ»

Новини Вінниці / Вінничанин прикидався волонтером, роз’їжджаючи на автівці «для ЗСУ»

На Вінниччині прaвохоронці викрили «волонтерa», який збирaв кошти для ЗСУ й витрaчaв їх нa влaсні потреби. Зa інформaцією слідствa, допомагали 25-річному чоловікові ошукували людей підроблені документи. Нaрaзі є факти його причетності до 5 злочинних епізодів.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Вінницької області, обшук за місцем проживання підозрюваного було проведено 24 січня.

Розслідування почалось із заяв від представників громадських організацій та благодійників надійшла про те, що один із так званих волонтерів збирає у громадян гроші на власні потреби, прикриваючись при цьому допомогою для ЗСУ. Правопорушник запевняв, що нібито здійснив передачу автомобіля військовим, а натомість користувався цією машиною у власних цілях.

Правоохоронці внесли відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань та розпочали перевірку.

Під час досудового розслідування слідчі встановили, що псевдоволонтер через соціальні мережі розміщував інформацію про збір коштів на захисне спорядження та пальне для військових. Для цього нібито необхідно було зібрати певну суму. Надалі чоловік пальне отримав від громадської організації, а збір не закрив. Отримані кошти витрачав на власні потреби, а допомогу військовим не передавав.

У ході проведення оперативних заходів поліцейські встановили, що до скоєння даного правопорушення причетний чоловік, який є фігурантом ще по двох кримінальних провадженнях за підробку посвідчення водія та учасника бойових дій.

Відтак, 24 січня поліцейські за місцем проживання зловмисника поліцейські провели обшук, у ході якого вилучили документи з ознаками підроблення, медикаменти, турнікети, павербанки, бронежилети, зброю та набої.

Наразі поліцейські проводять досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Такий злочин карається обмеженням волі на строк до двох років.

Слідством вирішується питання щодо повідомлення зловмиснику про підозру.

В ході досудового розслідування буде надана остаточна правова кваліфікація діям зловмисника. Розслідування триває.

Сподіваємось, що слідчі доведуть шахрайство…

Макс Мельник

25 січня, 2023