Вінничанин пропонує створити станції сортування сміття

Новини Вінниці / Вінничанин пропонує створити станції сортування сміття

Вінничанин Дмитро Кошевець 21 вересня опублікував петицію до міськради, у якій пропонує створити у місті станції сортування сміття. Ідея полягає у повторній переробці більшості того, що йде у смітник.

«Наразі в нашому місці присутні так звані «пункти прийому вторинної сировини», але більшість з них орієнтовані на великі партії склотари або ж там настільки брудно, що бажання ще раз прийти туди одразу відпадає. Такі «точки» більше орієнтовані на безпритульних, які приносять склотару з сміттєвих баків і запах в цих приміщеннях стоїть відповідний», - зазначає автор петиції.

Згадав він і про благодійні організації, які «працюють в «0». Проте його ідея масштабніша.

«Правильне сортування – це пункти, де приймають чисте і сухе паковання, розподілене за різними фракціями, і після накопичення достатньої кількості відправляють на завод виробника для повторної переробки, неліквідні пластики – на спалювання, небезпечні відходи (батарейки, лампочки, шини) – на безпечну утилізацію. Прикладом такої організації є NoWaste (https://nowaste.com.ua/), яка, на жаль, має лише один філіал в Києві, але за рахунок соціальних медіа і правильного підходу вони чудово справляються зі своєю місією», - пояснює вінничанин.

На його думку, «для закріплення звання найкомфортнішого міста» варто виділити кошти з бюджету на існування такої станції сортування.

«Наступним кроком має стати закріплення норм сортування на рівні законів, та поступове зменшення кількості несортованих відходів, які осідають на сміттєзвалищах. Важливим пунктом є те, щоб сортування було не тільки на папері, коли після сортування сміття вантажать в одну машину і вивозять на полігон, а з подальною переробкою і спалюванням», - наголошує він.

Олеся Рудницька

22 вересня, 2021