Вінничанин продає старовинну Біблію, зізнаючись, що віддає музейний експонат (ФОТО)

Новини Вінниці / Вінничанин продає старовинну Біблію, зізнаючись, що віддає музейний експонат (ФОТО)

Антикварний екземпляр Біблії у шкіряному переплеті пропонує вінничанин за 15 тисяч гривень. Він фактично зізнається, що не дуже орієнтується у цінності книги, адже вказує, що вона виготовлена у 17 сторіччі, а потім додає, що можливо і раніше – у 16-му.

Антикварний екземпляр Біблії у шкіряному переплеті пропонує вінничанин за 15 тисяч гривень. Він фактично зізнається, що не дуже орієнтується у цінності книги, адже вказує, що вона виготовлена у 17 сторіччі, а потім додає, що можливо і раніше – у 16-му.

Старовинною Біблією можуть «похизуватися» далеко не в кожному храмі навіть районного благочиння. Окрім колекціонерів у вільному доступі – тобто в музеях та церквах – раритетів збережено обмаль. Але, судячи з всього, вінничанину Олександру конче потрібні кошти, тому він, виставляючи 15 листопада «антикварний лот» на платформу OLX, виставив демократичну ціну і навіть зазначив, що не варто телефонувати з цікавості, а кому потрібно нехай пишуть.

У Вінниці найближчим часом планується поява нових закладів і значне розширення музейних фондів. Через обмежене фінансування експонати збираються завдяки меценатам. Втім, майже щотижня вінничани пропонують до продажу чергову раритетну річ. Приміром, з 26 жовтня пропонувалося придбати дерев’яну ікону Святого Моколая 1881 року виготовлення за $5 тисяч, яка начебто зберігалася бабусею продавця, що мешкала у Крижопільському районі. Оскільки швидко її не купили, автор об’яви додав, що можливий торг.

Так чи інакше, і подібним експонатам дорога виключно у приватні колекції, навіть попри історичну та музейну цінність, а також скарги чиновників на тіньовий ринок. До речі, щодо ціни та віку книги. Лише експерти можуть визначити час друку, а вартість «корегує» ринок.         

Новини Вінниці / Вінничанин продає старовинну Біблію, зізнаючись, що віддає музейний експонат (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничанин продає старовинну Біблію, зізнаючись, що віддає музейний експонат (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничанин продає старовинну Біблію, зізнаючись, що віддає музейний експонат (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничанин продає старовинну Біблію, зізнаючись, що віддає музейний експонат (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничанин продає старовинну Біблію, зізнаючись, що віддає музейний експонат (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничанин продає старовинну Біблію, зізнаючись, що віддає музейний експонат (ФОТО)
Олеся Рудницька

23 листопада, 2019