Вінничанин потрапив у тенета міжрегіонального угруповання шахраїв, деяких з них «розкрито»

Новини Вінниці / Вінничанин потрапив у тенета міжрегіонального угруповання шахраїв, деяких з них «розкрито»

Вінницькі та черкаські правоохоронці майже розкрили шахрайську схему, за якої діяла міжрегіональна група зловмисників. Проте справа «загальмувала», а одна з фігуранток - до висунення обвинувачення – збирається втекти до Польщі.

Шахрайства правоохоронцями завжди вважались одним з найскладніших для розслідування правопорушень. Тому відсоток розкриття доволі низький. А людей у поліції переважно попереджають, як не стати жертвами різних афер. Проте, як виявляється, навіть коли фігуранти відомі, справу можуть загальмувати… Саме на такий «злив» скаржиться потерпілий вінничанин, який звернувся до NaПарижі.

За словами пана Юрія, 18 серпня в інтернеті він знайшов оголошення про продаж мотору б/в до автомобіля Skoda Roomster вартістю 24 700 грн. Продавцем виступала особа на ім’я Ярослав.

Товар нібито був готовий через «Нову пошту» до відправки у Тячів, що на Закарпатті. Умовою продажу була передоплата у сумі 12 тис. грн. Вінничанин погодився і перерахував кошти на картковий рахунок «продавця» в «Ощадбанку».  

Після цього так званий Ярослав зник і на телефонні дзвінки не відповідав. І 23 серпня 44-річний ошуканий містянин звернувся до поліції. Його звернення відповідним чином було зареєстроване в ІТС «Інформаційний портал Національної поліції України».

Далі найцікавіше. Зазвичай процедура офіційного розслідування шахрайств передбачає тривалі очікування та опрацювання запитів у судах та інших інстанціях. На збір дозволів та отримання фактів витрачаються місяці. Потерпілий не пояснює, яким чином у даному випадку, на збір матеріалів пішло лише більше тижня. Це другорядне.

За його словами, правоохоронцям вдалось доволі швидко вийти на двох зловмисників з Черкащини, які розкрили цілу мережу.

У місті Тальне затримали молодого чоловіка та його подружку. Вони зізнались, за що заробити запропонувала знайома. Треба було оформити банківські картки та передати «право керування» ними іншим особам. Нібито туди «орендарі» мали скидати гроші від казино. Звісно, власники отримуватимуть частину надходжень. Sim-картки, які вказувались при відкритті рахунків, їх власники надіслали до Харкова та Одеси. Молода пара зізналась, що «халявні» гроші надходили на рахунки, вони отримували свої «бонуси».

На перший погляд розкриття у кишені, є перспектива навіть гучного розкриття всієї мережі з організаторами включно. Проте, чомусь зірки стали іншим боком.

«Тепер я дізнався, що справу щодо шахрайства по відношенню до мене, у поліцейських базах вказують як не розкриту. Чому, коли відомі фігуранти?.. Неофіційно дізнався, що дівчина з Черкащини вже навіть збирається тікати до Польщі», - каже вінничанин.

Попри завантаженість вінницьких слідчих сподіваємось, що провадження не гальмуватимуть на будь-якому етапі, адже, судячи зі всього, вінничанин Юрій – не єдиний, хто потрапив у тенета міжрегіональної групи аферистів. Більш того, якщо «посмикати за ниточки», то можна вийти на безпосередніх кураторів шахрайств.   

Ігор Заіковатий

3 вересня, 2022