Вінничани знову запитують, коли буде міст на Кемпу

Новини Вінниці / Вінничани знову запитують, коли буде міст на Кемпу

Єдиний острів на Південному Бузі в межах Вінниці залишається «відрізаним» через відсутність мосту. Вінничанин Олександр Бубнов через петицію до міськради намагається знову привернути увагу до цієї проблеми, адже невеличка ділянку суші посеред річки – Кемпа – колись був однією з найкращих рекреаційних зон.

Єдиний острів на Південному Бузі в межах Вінниці залишається «відрізаним» через відсутність мосту. Вінничанин Олександр Бубнов через петицію до міськради намагається знову привернути увагу до цієї проблеми, адже невеличка ділянку суші посеред річки – Кемпа – колись була однією з найкращих рекреаційних зон.

«Поверніть людям право вільно переміщуватися, острів - це не приватна забудова, а отже люди хочуть туди ходити», - доволі емоційно написав чоловік.

Нагадаємо, що Кемпу з набережною поєднував понтонний місток. Потім, з часу будівництва набережної Рошен, його розібрали. У 2011 році відбувся архітектурний конкурс на найкращу концепцію пішохідних зв'язків з островом. Хоча найкращий проект так і не визначили, роботи з цікавими ідеями були премійовані… Тим часом один з місцевих бізнесменів та колишній нардеп запропонував організувати спорудження мосту, адже керує відповідною компанією. З тих пір були закладені опори, а далі процес не рушив з місця. За неофіційною інформацію, через те, що міські архітектори забракували проєкт компанії, який передбачав встановлення величезних конструкцій, що використовуються для залізниці.

До речі, за Водним кодексом України, острів Кемпа — об'єкт водного фонду. За Генеральним планом Вінниці — це об'єкт, який називається «Парк острова Кемпа» — рекреація (зона відпочинку), яку потрібно розвивати. Але й натовпу на острові не повинно бути, щоб не створювати велике навантаження на нього.

Відповідно до законодавства, капітальне будівництво на острові вести не можна, пам'ятаючи, що Кемпа — це все ж штучне утворення. Експерти з органів навколишнього природного середовища зазначають, що острів міг би стати заповідним об'єктом, адже там є рідкісні види комах та рослин, але створити заповідний об'єкт у центрі міста досить проблематично.

Олег Верлан

2 липня, 2020