Вінничани збирають підписи під петицією за порятунок П’ятничанського парку

Новини Вінниці / Вінничани збирають підписи під петицією за порятунок П’ятничанського парку

Вінничанка Таїса Гайда 23 березня опублікувала петицію до міськради з пропозицією «врятувати П’ятничанський парк», який «колись був одним з найкращих європейських парків».

«Його проектував для родини власників маєтку на П’ятничанах – Ґрохольських відомий паркобудівничий Діонісій Макклер (інколи пишуть Мак-Клер або Міклер), який закінчив Лондонську школу паркобудування. Зараз через десятки років безгосподарності парк перетворився на жалюгідні залишки минулої роскоші. Дбайливо вирощені дерева вмирають, ставок, на якому ще двадцять років тому плавали човнами, всихає», - зазначає авторка петиції.

За паспортом парк є власністю Вінницької територіальної громади, але переданий Вінницькому обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центру, який, як вказує містянка, його майже знищив.

«Все, що робить керівництво закладу, це отримує гроші з обласної ради на знищення дерев, які зрізають. Парками мають займатись ті, хто розуміє, як доглядати за деревами, як розвивати парк та повернути мешканцям публічний простір для відпочинку. Тому важливо повернути парк громаді, зупинити знищення залишку дерев і розробити стратегію його відновлення. І тільки Вінницька міська рада може повернути місту парк, якщо звернеться до балансоутримувача з вимогою повернути парк місту. Поки там є ще що рятувати. Бо з таким господарником , як зараз, за кілька років матимемо там пустир», - вважає вона.

Тому авторка звертається до Вінницької міської ради «з проханням ініціювати повернення парку у комунальну власність міста з подальшим оформленням його меж та винесенням їх в натуру».

Лише за одну добу петиція набрала майже чверть від необхідних 350 електронних підписів.

Детальніше про палац і парк у відеосюжеті «Суспільного»

Олеся Рудницька

24 березня, 2023