Вінничани у соціальній мережі вирішують, кого з політиків слухатимуть у новорічну ніч

Новини Вінниці / Вінничани у соціальній мережі вирішують, кого з політиків слухатимуть у новорічну ніч

Невпинно наближається  головне свято року, і мешканці Вінниці  починають обговорювати, чиї привітання слухатимуть в новорічну ніч. Звичайно, настрій у всіх святковий, тож вінничани жартують на цю тему. І не дивно, гумор в наш час – чи не головний тренд буття.

Невпинно наближається головне свято року, і мешканці Вінниці починають обговорювати, чиї привітання слухатимуть в новорічну ніч. Звичайно, настрій у всіх святковий, тож вінничани жартують на цю тему. І не дивно, гумор в наш час – чи не головний тренд буття.

Зокрема, громадська активістка, волонтерка Лариса Полулях написала:

«Ніколи такого не було і вот оп'ять. В стрічці зачепились на тему, "кого з політиків нада слухать шоп обязатільно наступив новий год"», - йдеться в дописі пані Лариси.

Для деяких питання залишається дискусійним, інші ж вважають, що можна обійтись без привітань.

 «Я нікого не слухаю. Нехай, у мене, він і не наступить. Ну і шо? Молодший зостанусь...», - пише Олександр Курц.

Громадська активістка Оксана Яцюк ділиться досвідом новорічних привітань в інших країнах.

 «Бо у нас все не так, як в людей. В людських країнах ця тема законодавчо регульована, створені спеціальні реєстри політиків, які починають новий рік. Це називається - державний реєстр новорічників. І от ті політики, які в реєстр внесені - їх можна слухати. А інших - тільки там, де ніхто не чує, наприклад, під ліжком», - пише громадська активістка..

Далі пані Оксана зазачає, що законом дозволено лише «одноосібне прослуховування», тобто якщо ви слухаєте новорічне привітання невнесеного до реєстру політика один – це ваша особиста справа, адже кожен має право «на свободу совісті».

Якщо ж ви слухаєте у компанії рідних чи друзів, то вони можуть звернутися до відповідних органів із заявою про порушення закону.

Далі громадська активістка пояснює:

«Закон дозвояє виключно одноосібне прослуховування. Тому треба переконатись, що ваші співмешканці убезпечені від вашого «підліжкового» прослуховування нереєстрованих політиків».

Звичайно, будь-якому законослухняному громадянину в цивілізованій країні, де люди і сміття сортують, і вулицю на «зелений світлофор» переходять, навряд чи прийде в голову слухати привітання якогось там «незареєстрованого» політика. Та життя непередбачуване, тож законотворець передбачив і такі варіанти.

«Для таких випадків у крамницях продаються спеціальні новорічні «убезпечувачі». Звичайно, торгівля убезпечувачами ліцензована, а використання інших засобів, наприклад, затичок у вуха - суворо заборонено. Штраф - 5000 євро по курсу Нацбанку. Бо затичка у вуха не має гарантії на повну і безпечну заглушку прослуховування незареєстрованого новорічника і може нанести шкоду здоровлю і моральним цінностям затичнутого громадянина (мовою оригіналу)», - пояснює дописувачка.

Що ж добре, що більшість українців визначились з питаннями, де, як і з ким зустрічати Новий рік!

Залишилось ще вирішити – чиї новорічні вітання слухати. І поки законотворець «не вліз» у це делікатне питання насолоджуйтесь свободою вибору. Адже хто його знає, скільки прізвищ може бути в тому самому списку «новорічників», і чи не будемо ми зобов‘язані слово в слово переказувати його в перший робочий день на «п‘ятихвилинці» чи «політінформації».

Марина Карабай

25 грудня, 2019