Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)

Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)

Сьогодні, 5 квітня, у Вінниці Європейська площа перетворилася на своєрідне медмістечко. Тут вінничан навчали надавати першу медичну, вимірювали тиск, надавали поради щодо здорового харчування, як уникнути ожиріння. Крім того, просто неба містяни та гості обласного центру фахівці ендокринологічного диспансеру вимірюють цукор у крові, за допомогою експрес тесту одноразовим скарифікатором.

Сьогодні, 5 квітня, у Вінниці Європейська площа перетворилася на своєрідне медмістечко. Тут вінничан навчали надавати першу медичну допомогу, вимірювали тиск, надавали поради щодо здорового харчування, щоб уникнути ожиріння. Крім того, просто неба містяни та гості обласного центру фахівці ендокринологічного диспансеру вимірюють цукор у крові, за допомогою експрес-тесту одноразовим скарифікатором.

Та найбільші черги спостерігалися біля мобільної лабораторії обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом, де робили безкоштовне обстеження вінничан на ВІЛ/СНІД та гепатит «В» і «С». Забір крові для обстеження проводили анонімно і безкоштовно. Результати тесту повідомляли за кільканадцять хвилин. У партнерстві із фахівцями обласного центру працювали представники Вінницького обласного відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ». Вони роздавали інформаційний матеріал та засоби контрацепції.

«Дані тести точні на 99,9%. Якщо аналіз виявиться позитивним, людину перенаправляють до центру, де роблять забір крові вже з вени для підтвердження ВІЛ-позитивного статусу. На жаль, з кожним роком все більше і більше хворих. В минулому році на Вінниччині було виявлено 339 нових випадків хворих на ВІЛ, у 2017 -  323, а в 2016-му році -  299. На жаль, в нас немає такої моди, звертати уваги на своє здоров’я вчасно, ми йдемо у лікарню, коли вже болить і геть погано. Потрібно змінювати таке ставлення до себе. В Америці, наприклад,  перед тим, як вступати в шлюб, пара проходить медичне обстеження. Якби таку ініціативу запровадити в нас, було б менше дітей ВІЛ-інфікованих  та хворих.

В більшості людей, які стоять в черзі для того, щоб обстежитися мають не просто цікавість, в них є якісь сумніви. До центру приїхати перевіритися не кожен може наважитися, тому такі акції і виїзди вкрай необхідні. Варто відмітити, що такий ажіотаж вперше, тому працюватиме мобільна лабораторія буде «до останього клієнта», - розповіла  працівник Вінницького обласного відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» Інга Павленко.

День здоров’я у центрі Вінниці організували в рамках просвітницької акції «1/7: Про цінність здоров’я». Її цьогоріч проводять вперше межах Тижня  громадського здоров’я, який проходить  з 6-го по 13 квітня.

Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)Новини Вінниці / Вінничани сьогодні вишуковувалися в довжелезні черги, щоб здати кров на ВІЛ/СНІД і гепатити (ФОТО)