Вінничанці мають сплатити 400 тисяч гривень компенсації за «забутий» лікарем у животі хірургічний інструмент

Новини Вінниці / Вінничанці мають сплатити 400 тисяч гривень компенсації за «забутий» лікарем у животі хірургічний інструмент

Учора, 15 березня, Вінницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу Військово-медичного центру Центрального регіону та змінив рішення суду першої інстанції в тій частині, де йдеться про розмір моральної шкоди, заподіяної пацієнтці. Річ у тому, що через необережність медиків жінка майже півтора десятиліття жила з хірургічним інструментом у черевній порожнині.

Як повідомляє пресслужба ВАС, його – інструмент - там «забули» під час операції 2005 року. Відтак хронічна інтоксикація провокувала, зокрема, слабкість і втомлюваність. Тож позивачка наполягала, щоб апеляційна інстанція залишила в силі рішення Хмільницького міськрайонного суду, який ухвалив стягнути з відповідача на її користь майже 900 тисяч гривень моральної шкоди.

Представник же медзакладу говорив, що така грошова компенсація – не співмірна, і просив зменшити її приблизно до 100 тисяч. А загалом добивався, аби рішення суду першої інстанції скасували й ухвалили нове – про відмову у задоволенні позовних вимог. Переконував: обставини справи з’ясовані неповно.

Проте Вінницький апеляційний суд вирішив таки стягнути з Військово-медичного центру Центрального регіону на користь вінничанки 400 тисяч гривень компенсації. При цьому врахував обставини, що впливають на розмір відшкодування моральної шкоди відповідно до статті 23 Цивільного кодексу України. Як-не-як, а шпатель Ревердена довжиною майже 30 сантиметрів та вагою ледь не 300 грамів зіпсував здоров’я позивачки.

Макс Мельник

15 березня, 2023