Вінничанки із «Гармонії» у Києві допомагали Гройсману вручити громадам автомобілі для перевезення людей на візках (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Вінничанки із «Гармонії» у Києві допомагали Гройсману вручити громадам автомобілі для перевезення людей на візках (ВІДЕО)

Представники Вінницької громадської організації «Гармонія» сьогодні, 22 березня, взяли участь у передачі 15-ти спеціалізованих автомобілів для об’єднаних громад, які взялися створювати служби перевезення людей на візках.

Представники Вінницької громадської організації «Гармонія» сьогодні, 22 березня, взяли участь у передачі 15-ти спеціалізованих автомобілів для об’єднаних громад, які взялися створювати служби перевезення людей на візках. Захід відбувся у Києві за участі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра соціальної політики України Андрія Реви.  

«Коли я був міським головою Вінниці, ми започаткували на муніципальному рівні службу перевезення людей на візках, - зазначив Володимир Гройсман. - Це було зроблено чи не вперше в Україні і це була ініціатива Раїси Панасюк, яку я підтримав. На жаль, Раїси вже немає з нами, але вона – велична постать, яка багато в чому й мене навчила в житті… Люди які мають особливі потреби, повинні бути інтегровані до нормального повсякденного життя. Тому ми розширюємо нашу програму – програму створення загальнонаціональних служб перевезення людей на візках».

Загалом цього року, за словами Володимира Гройсмана, в об’єднані територіальні громади Уряд передасть 25 спеціально обладнаних нових автомобілів. Водночас Прем’р закликав керівників громад створювати на місцях доступну інфраструктуру:

«Ми маємо разом будувати безбар’єрну Україну. Це непросто, це потребує ресурсів, але головне – це потребує нашого розуміння, розуміння того, що саме ми можемо здолати будь-які бар’єри, щоб усі мали абсолютно рівні можливості».

За словами міністра Андрія Реви, створення загальнонаціональної служби перевезень - це частина урядової програми у сфері соціальної політики, яку третій рік поспіль реалізує Уряд.

"Ця програма народилась із самого життя, тому що люди всі різні. Є люди, які потребують особливої підтримки і уваги", - каже Андрій Рева.

Випробувала функціонал одного з переданих автомобілів представниця вінничанка Сюзанна Жуковська. А директорка Вінницької громадської організації «Гармонія» Людмила Нецкіна у своєму виступі в столиці знову ж згадувала Раїсу Панасюк:

«Кілька років тому ми не могли й мріяти про те, що в невеличких громадах з’явиться такий транспорт і люди з інвалідністю зможуть достойно отримувати різні послуги. У неділю було півроку, як не стало Раїси Панасюк, але її проекти і мрії починають збуватися. Так місяць тому у будівлі Вінницької обласної ради запрацював ліфт, хоча ще 5 років тому нам говорили, що це неможливо, бо це пам’ятка архітектури і ліфт там ніколи не зроблять".

Згадала Людмила Нецкіна й про те, що саме у Вінниці з’явився перший такий автомобіль, але зараз, зізналась директорка «Гармонії», вона дуже рідко ним користується:

"Тому що у Вінниці зараз створені такі умови, що я сама можу користуватися громадським транспортом".

До 1 квітня Уряд збирає заявки від інших ОТГ, які також бажають мати в себе спец автомобілі.

Основними умовами для отримання машин є:

- проживання в громаді не менше  25-ти  осіб з інвалідністю і  дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату, та не мають в особистому користуванні та в користуванні їх законних представників автомобілів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці;

- функціонування служби з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату або наявність рішення про утворення її в поточному році;

- наявність документів, що підтверджують затвердження видатків на поточний рік для фінансування служби з перевезення.

Новини Вінниці / Вінничанки із «Гармонії» у Києві допомагали Гройсману вручити громадам автомобілі для перевезення людей на візках (ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінничанки із «Гармонії» у Києві допомагали Гройсману вручити громадам автомобілі для перевезення людей на візках (ВІДЕО)Новини Вінниці / Вінничанки із «Гармонії» у Києві допомагали Гройсману вручити громадам автомобілі для перевезення людей на візках (ВІДЕО)