Вінничанки дізнались, що після народження дитини у її батька може виникнути депресія

Новини Вінниці / Вінничанки дізнались, що після народження дитини у її батька може виникнути депресія

У Вінниці соцслужба провела чергове засідання школи майбутнього батьківства. Вінничанам розповіли про симптоми післяродової депресії та наголосили, що страждати від неї можуть не лише матусі, але й татусі новонароджених.

У Вінниці соцслужба провела чергове засідання школи майбутнього батьківства. Вінничанам розповіли про симптоми післяродової депресії та наголосили, що страждати від неї можуть не лише матусі, але й татусі новонароджених.

Про це повідомляють офіційні джерела.

«28 січня в актовій залі пологового будинку №2 зібралися вагітні жінки та майбутні батьки на чергове заняття Школи відповідального батьківства.

Для присутніх з темою «Профілактика до та післяпологової депресії» виступила провідний психолог Вінницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Ковиліна», - йдеться в інформацїі.

Психолог повідомила, що післяпологова депресія – це серйозний і тривалий розлад, який може виникнути не тільки у матерів, а й у батьків. Психолог назвала десяток симптомів, які можуть свідчити про післяродову депресію:

почуття смутку, поганий настрій, втрата інтересу до життя, постійне відчуття втоми, нестача енергії, проблеми зі сном вночі і сонливість вдень, небажання і неможливість доглядати за дитиною, проблеми з концентрацією уваги і прийняттям рішень, втрата апетиту або його підвищення, відчуття апатії, почуття провини, безнадійності і безвихідності.

Зазначимо, що такі симптоми разом, в тій чи іншій комбінації, можуть спостерігатися більше двох тижнів. Також вони можуть спостерігатися не лише у породіллі, але й у її чоловіка.

Психолог наголосила, що післяпологова депресія мами руйнівно впливає і на її малюка. У таких діток може спостерігатися дефіцит уваги, труднощі з контролем емоцій і поведінки, а також затримка мови.

Майбутні батьки дізналися багато корисної інформації щодо причин, маркерів та засобів подолання ППД. Разом з психологом майбутні батьки шукали власні ресурси для попередження до- та післяпологової депресії.

Наприкінці заняття всі присутні отримали інформаційні буклети.