Вінничанка розповіла про відвідини Буші "генієм сучасності" Іваном Марчуком

Новини Вінниці / Вінничанка розповіла про відвідини Буші "генієм сучасності" Іваном Марчуком

Вінницька художниця поділилась спогадами спілкування з Іваном Марчуком, українським живописцем, генієм сучасності.  Світлана Телець, яку добре знають у Вінниці, відзначила «внутрішню глибу» цієї людини.

Відома вінницька художниця поділилась спогадами спілкування з Іваном Марчуком, українським живописцем, генієм сучасності. Світлана Телець, яку добре знають у місті, відзначила «внутрішню глибу» цієї людини.

Зазначимо, що народився Іван Марчук в Україні, але довгий час жив та працював за кордоном. В його офіційній біографії зазначено у 1989-2001 роках мешкав в Австралії. Канаді та США.

В момент падіння башт-близнюків він опинився чи не в самому епіцентрі катастрофи. Цей момент і став поворотним в його долі – чоловік вирішив повернуся в Україну. Про це розповіла пані Світлана.

У 2007 році Іван Марчук потрапив до рейтингу 100 геніїв сучасності, який уклала британська газета «Дейлі телеграф». Світлана Телець познайомилась з ним років 8 тому, тобто уже не тільки живописцем, але й визнаним генієм. Спілкувалась вінничанка з Іваном Марчуком у Києві.

«У нього велика майстерня - кілька кімнат. В одній - справжня виставкова зала, в іншій  - вітальні - він спілкується з друзями. Є також приміщення, в якому стоїть усіляке обладнання для експериментальних робіт. Особливо мене вразила майже порожня кімната з полицями. Коли я увійшла, то здивувалась, що на полицях були лише якісь папірці», - розповідає пані Світлана.

Далі на художницю чекало справжнє відкриття. На кожному із папірців, а їх було чимало, лежала засушена комаха. Іван Марчук запропонував подивитись на них через мікроскоп.

«Подивись, які у них очі», - сказав митець.

Ці маленькі створіння вразили художницю графічністю та розмаїттям кольорів. Світлана Телець також розповіла, що запросила Івана Марчука до Буші. Він приїздив до села, але так нічого і не намалював.

«Справа була наприкінці осені, йому дуже сподобалось, особливо цей сільський мотлох – гілляччя, бадилля. На наступний день впав сніг, і, все засипав», - згадує художниця.

Пані Світлана також зазначає, що Іван Марчук - людина доволі безкомпромісна, із своїм певним баченням (недарма геній!). Також відзначила його українство, як кажуть, до глибини душі.

Згадує, як по дорозі до Буші зупинились в кафе і замовили борщ. «Геній сучасності» зазначив, що це не український борщ лише тому, що буряк у страві був натертий, а не нарізаний.

«Я тепер іноді, коли варю борщ, то згадую це», - зазначає пані Світлана.

Марина Карабай

26 грудня, 2019