Вінничанка пропонує на Святвечір приготувати хумус

Новини Вінниці / Вінничанка пропонує на Святвечір приготувати хумус

Вінниччанка «підкинула» ідею для оригінальної страви на Святвечір. Громадська активістка спростувала інформацію про те, що хумус страва східної кухні, а нут, з якого її готують, екзотична рослина для України. 

Вінниччанка «підкинула» ідею для оригінальної страви на Святвечір. Громадська активістка Оксана Яцюк спростувала інформацію про те, що хумус - страва східної кухні, а нут, з якого її готують, екзотична рослина для України. 

Про це Оксана Яцюк написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Прослухала з телевізора інструкцію про хумус. Нут - екзотична рослина, недавно з'явилась в Україні, бла-бла-бла... Подумала, як погано, що нині Стельмаха не читають. Бо знали б, що нут ще мама Михайлика (головного героя автобіографічної повісті «Гуси-лебеді летять – ред.) перебирала, в Дяківцях, десь в середині двадцятих минулого століття. От куди він потім дівся - не скажу, я його побачила кілька років тому в сільпо, а тепер мама його на Святвечір готує. Добре забуте старе?», - йдеться в дописі пані Оксани.

Зазначимо, що село Дяківці, в якому народився та ріс Михайло Стельмах, знаходиться в Літинському районі Вінницької області. Тож можна стверджувати, що на Вінниччині вирощували нут, а якщо вирощували, то і готували з нього страви.

А сьогодні у суспільній свідомості чомусь хумус - страва «східна». Він особливо популярний на Близькому Сході, у тому числі в таких країнах як Ізраїль, Йорданія, Ліван, Сирія, Туреччина, Кіпр. Подається як холодна закуска або соус - на сході традиційно з питою, лавашем, в інших регіонах іноді з кукурудзяними чіпсами, хлібом, і т. д.

Хумус також популярний у всьому світі серед вегетаріанців. Його поставили на промислове виробництво і продають численні мережі супермаркетів, як от Tesco, Morrisons, Waitrose, CO-OP, Marks & Spencer, Sainsbury. Зазначимо, що у «класичному» рецепті хумусу використовують оливкову олію. Скоріше за все селяни з Вінниччини готували цю страву із додаванням соняшникової олії. 

Чи готували його на Святвечір, сказати складно. Та з огляду на те, що страва вегетаріанська і підходила для посту, можна з великою долею вірогідності говорити, що так. Тож господині, які ще не визначились з усіма 12-ма стравами на Святвечір, можуть приготувати і хумус.
 
 

Марина Карабай

6 січня, 2020