Вінничанка отримала «золотий паспорт» Чорногорії завдяки інвестиціям у нерухомість

Новини Вінниці / Вінничанка отримала «золотий паспорт» Чорногорії завдяки інвестиціям у нерухомість

Влада Чорногорії опублікувала документ із переліком іноземців, які отримали громадянство країни за інвестиції в економіку. Йдеться про так звані «золоті паспорти». Усього в списку 166 осіб – 48 заявників і 118 членів їхніх сімей, більшість із них росіяни. Також у переліку є шестеро українців, зокрема вінничанка Ірина Стржалковська.

Перелік опублікувало Міністерство внутрішніх справ балканської країни.

У документі йдеться, що троє українців, які отримали «золоті паспорти», народилися на територіях, які тимчасово окуповані терористами «Донецької народної республіки». Це Олександр Пустовий із Горлівки, а також В'ячеслав і Яна Сосинські з Донецька.

Інші троє українців – Олена Сафонова з міста Ізюм на Харківщині, Іванна Пікуш із Києва та Ірина Стржалковська з Вінниці.

Зазначимо, що дані були оприлюднені відповідно до статті 30 Закону про вільний доступ до інформації Чорногорії. При цьому, в документі вказано ім'я, місце народження і попереднє громадянство заявників, а персональні дані, включно з роком народження, заретушовані.

Ця програма почала діяти в країні з 2019 року. Її закрили в 2021 році після кількох скандалів. Згідно з програмою «золотий паспорт» можна отримати, придбавши нерухомість на суму 250 тисяч євро на півночі країни чи за 450 тисяч євро на півдні країни і в столиці. Крім того, до державного фонду потрібно внести благодійний внесок у розмірі 100 тисяч євро.

Олеся Рудницька

14 жовтня, 2021