Вінничанка Катерина Калитко здобула премію Тараса Шевченка за книгу поезій «Орден мовчальниць»

Новини Вінниці / Вінничанка Катерина Калитко здобула премію Тараса Шевченка за книгу поезій «Орден мовчальниць»

Вінницька поетеса Катерина Калитко здобула найвищу літературну нагороду України – премію Тараса Шевченка. Її присуджено за книгу поезій «Орден мовчальниць».

Пізно ввечері суботи, 11 березня, Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оприлюднив заяву, в якій назвав імена лауреатів 2023 року. Втім, переможців назвали лише у частині категорій, а на сайті президента указ, яким і оголошують переможців, так і не з'явився.

У заяві йдеться, що Комітет ще 15 лютого провів засідання та голосування, на якому визначив переможців у п'яти номінаціях: «Література», «Публіцистика, журналістика», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Музичне мистецтво», «Кіномистецтво».

«За результатами конкурсу Комітет вчасно підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного Указу Президента України», – повідомили в Комітеті.

Лауреатами Шевченківської премії 2023 стали:

  • Катерина Калитко, поетеса – за книгу поезій «Орден мовчальниць»
  • Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук, виконавці гурту «Хорея Козацька» – за аудіоальбом «Пісні Української революції»
  • Михайло Назаренко, літературознавець – за книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883» у двох частинах
  • Віталій Портников, журналіст і політичний коментатор, оглядач «Радіо Свобода» і «Крим.Реалії» – за публіцистичні статті та виступи останніх років
  • Ірина Цілик, режисерка – за документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин».

У двох номінаціях – «Театральне мистецтво» та «Візуальні мистецтва» – переможців не оголосили.

На сайті президента на даний момент відповідний указ відсутній.