Вінничанам, які володіють зайвими квадратними метрами, потрібно сплатити податок на нерухомість

Новини Вінниці / Вінничанам, які володіють зайвими квадратними метрами, потрібно сплатити податок на нерухомість

Далеко не всі вінничани займають житлову норму у «межах норми». Є люди, які комфортно у просторих приміщеннях. У таких випадках варто не забувати про оподаткування. Податківці пильнують за власниками квартир та будинків, тому попереджають, що ті до вересня мають заплатити податки на квартири і будинки. Тим, хто не заплатить, почнуть нараховувати штрафи.

Далеко не всі вінничани займають житлову норму у «межах норми». Є люди, яким комфортно у просторих приміщеннях. У таких випадках варто не забувати про оподаткування. Податківці пильнують за власниками житла, тому попереджають, що ті до вересня мають заплатити податки на квартири і будинки. Тим, хто не заплатить, почнуть нараховувати штрафи.

Про це йдеться в Податковому кодексі. Так, з моменту, як прийшла квитанція, в українців є рівно 60 днів на оплату. Останній «лист» надсилають до 1 липня – після цього квитанції-повідомлення більше не розсилають. Але якщо вас не просять заплатити податок, але ви володієте великою квартирою або будинком, можливо, варто самостійно звернутись до місцевого відділення податкової служби та перевірити, чи не загубилась ваша квитанція.

До речі, щороку приблизно мільйон українців отримують квитанції. До того ж, з огляду на дані зборів, платять українці справно. Якщо ж запізнитися на 30 днів, то крім самого податку, доведеться віддати й 10% штрафу, у разі затримки більше ніж на місяць штраф складе вже 20%.

Податок сплачується до місцевого бюджету, а місцева влада вирішує, скільки платити. Закон встановлює максимальні ставки й мінімальну площу. Наприклад, заборонено стягувати податок за квартиру меншу ніж 60 кв. м і за будинок до 120 кв. м (якщо є і будинок, і квартира, то за загальну площу до 180 кв. м).

Скільки потрібно заплатити? Розмір податку – до 1,5% мінімалки за кожен квадратний метр понад норму. Платити в 2021-му потрібно за 2020-й, тому й розмір мінімальної зарплати враховується за минулий рік. Тоді українці отримували не менше ніж 4723 грн, значить, платити потрібно до 70,8 грн за квадрат.

Припустимо, вам особисто належить квартира площею 100 квадратних метрів. До того ж ви живете в місті, де місцева влада зберегла і норматив, і площу, яка прописана в законі. В такому разі оплатити доведеться "зайві" 40 квадратів – 2,8 тис. грн.

Макс Мельник

8 січня, 2021