Вінничанам доведеться "маскуватися", або платити штраф

Новини Вінниці /  Вінничанам доведеться "маскуватися", або платити штраф

Верховна Рада України прийняла закон про штрафи за відсутність маски. Відтепер, громадяни, які перебувають в громадських місцях без маски, що закриває рот і ніс, будуть штрафувати до 255 гривень. Тобто, натягнути маску на підборіддя "аби було" вже не "прокатить".

Верховна Рада України прийняла закон про штрафи за відсутність маски. Відтепер, вінничани, й усі українці, які перебувають в громадських місцях без маски, що закриває рот і ніс, будуть штрафувати до 255 гривень. Тобто, натягнути маску на підборіддя "аби було" вже не "прокатить".

Отже, сьогодні, 6 листопада, Рада прийняла за основу і в цілому законопроект №3891 про штрафи за відсутність масок в громадських місцях. "За" відповідний законопроект проголосували 262 нардепи.

Закон передбачає штрафи за перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно.

Розмір штрафу складе від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-255 гривень).

"При цьому поліція може відразу складати протокол, а не так, як було раніше. Раніше складали протокол, його передавали в суд, потім вирішували, чи накладати штраф чи не накладати. У результаті цього у нас стосовно менш ніж 3-5% були застосовані штрафні санкції - як до громадян, так і до організацій. Зараз це буде такий же механізм, як і з порушенням ПДР", - сказав Степанов.

Прийнятий закон дозволить штрафувати громадян не тільки поліцейським, але і працівникам епідемічного контролю, а також представникам органів місцевого самоврядування, на яких покладається контроль за протиепідемічними заходами. 

Раніше народні депутати схвалили в першому читанні законопроект, який передбачає штрафи для власників бізнесу за відсутність масок у клієнтів.

Документ передбачає, що для юридичних осіб штрафи становитимуть від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 - 5 100 грн).

Штрафувати будуть: за пропуск, допуск особи в громадські будівлі, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно, невжиття заходів щодо перебування особи в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту.

"Підприємство, установа, організація, громадянин - суб'єкт господарської діяльності сплачують штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - зазначено в тексті закону.

Ірина Заіковата

6 листопада, 2020