Вінничан закликають вакцинуватися від грипу за пів ціни

Новини Вінниці / Вінничан закликають вакцинуватися від грипу за пів ціни

До центрів первинної медико-санітарної допомоги Вінниці вже надійшли 5 тисяч доз південнокорейської вакцини «GC FLU» від сезонного грипу. Цей препарат зареєстрований в Україні та відповідає вимогам Всесвітньої організації охорони здоров'я. За минулий тиждень від сезонного грипу цією вакциною імунізували 460 вінничан. Завдяки програмі «Стоп грип» містянам пропонують зробити щеплення за пів ціни.

Як припускають медики, пік захворюваності на грип може статися вже в листопаді-грудні, тому медики радять не зволікати з вакцинацією.

«Найефективніше вакцинуватися до початку циркуляції вірусів грипу – у вересні-жовтні, щоб утворився імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Наразі ми отримали 5 тисяч доз південнокорейської вакцини «GC FLU», ще 2 тисячі – в дорозі. Препарат «GC Flu quadrivalent» містить чотири компоненти проти штамів вірусу грипу А і В та відповідає рекомендаціям ВООЗ для сезону 2021-22 років», - розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

За його словами, муніципальна програма «Стоп грип», ініційована свого часу міським головою Сергієм Моргуновим, діє у Вінниці вже шостий рік поспіль. І містяни мають можливість вакцинуватися від грипу за пів ціни: 140 гривень сплачує пацієнт за вакцину «GC FLU» і стільки ж – місто. Дітей з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вакцинують безкоштовно», -

Щоб зробити щеплення від сезонного грипу за муніципальною програмою, необхідно мати підписану декларацію з сімейним лікарем ЦПМСД міста. Якщо у людини немає медичних протипоказів до вакцинації, і вона на момент імунізації не хворіє, тоді лікар виписує рецепт на препарат. Його потрібно показати в аптеці та сплатити половину вартості за вакцину.

Щеплення від грипу бажано робити всім, але в першу чергу воно необхідне дітям, медпрацівникам, вагітним, людям у віці від 60 років, вчителям, працівникам комунальних служб та інших професій, які спілкуються з великою кількістю людей, а також тим, у кого є хронічні захворювання.

Лікарі вважають, що імунізуватись від грипу необхідно і тим, хто переніс коронавірус, адже ослабленій імунній та дихальній системам людини другу інфекцію буде перенести важко. Не варто боятись вакцинуватись від грипу, якщо імунізувались від COVID-19. Але потрібно проконсультуватися з приводу графіка щеплень зі своїм сімейним лікарем.

Олеся Рудницька

5 жовтня, 2021