Вінничан закликають вакцинуватись від правця

Новини Вінниці / Вінничан закликають вакцинуватись від правця

Під час війни – ризик заразитися правцем зростає в рази. Травмуватися може кожен, а інфекція легко потрапляє у рану разом із ґрунтом чи пилом, а також через укуси тварин чи порізи гострими предметами та уламками деревини. Перебіг хвороби надзвичайно складний.

В Україні за останні 5 років летальність від правця перевищила 60%. Єдине, що допомагає запобігти зараженню або полегшити перебіг хвороби – це вчасна вакцинація, наголошують у департаменті охорони здоров’я Вінницької міськради.

«Найбільша небезпека правця полягає у тому, що його спори є всюди: в городах, садках, на рослинах, у пащах тварин, навіть на взутті та волоссі. Щоб заразитися іноді достатньо лише трохи подряпатися, - каже директор департаменту охорони департаменту ВМР Олександр Шиш. - Інкубаційний період хвороби триває дуже швидко від 3 до 30 днів, після чого правець вражає центральну нервову систему. Проявляється хвороба судомами з напруженням м’язів, гарячкою до 42ºС, порушенням функцій кровообігу та дихання, аж до повної його зупинки».

О.Шиш наголошує, що за перших же симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря, у протилежному випадку ймовірність смерті – майже стовідсоткова.

Водночас медик констатує, що практично кожний випадок правця був діагностований у людей, які не отримали повний курс щеплення. А відтак не мали достатньої кількості антитіл для боротьби з інфекцією. Саме через це вкрай важливо не ігнорувати вакцинацію від правця. Її можна отримати безкоштовно в усіх ЦПМСД міста в робочі дні з 10:00 до 18:00.

Для довідки:

Вакцинація від правця (а разом - і від дифтерії в складі комбінованої вакцини) здійснюється у 2,4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Далі - ревакцинація необхідна кожні десять років, оскільки імунітет не зберігається на все життя.

Екстрена профілактика правця є також безоплатною. Її проводять у наступних випадках:

• травми із порушенням цілісності шкірних покривів та слизових оболонок;

• відмороження й опіки (термічні, хімічні, радіаційні) другого, третього та четвертого ступенів;

• проникненні пошкодженнях шлунково-кишкового тракту;

• гангрена або некроз тканин будь-якого етапу, абсцеси;

• укуси тварин;

• пологи поза медичними закладами.

Медики наголошують, екстрену профілактику правця важливо проводити своєчасно. Вона передбачає первинну хірургічну обробку рани та створення імунологічного захисту. Для цього при можливості необхідно звернутись у найближчу лікарню.