Вінничан закликають долучитись до благородної справи – донорства крові

Новини Вінниці / Вінничан закликають долучитись до благородної справи – донорства крові

У Вінниці з року в рік постає проблема недостатнього запасу банку крові. Не дивлячись на те, що донорство крові врятувало багато життів кількість донорів меншає. Так, при щоденній потребі у 60 донорів до Вінницької обласної станції переливання крові приходять лише половина, бувають місяці коли й ще менше.

У Вінниці з року в рік постає проблема недостатнього запасу банку крові. Не дивлячись на те, що донорство крові врятувало багато життів кількість донорів меншає. Так, при щоденній потребі у 60 донорів до Вінницької обласної станції переливання крові приходять лише половина, бувають місяці, коли й ще менше.

До вирішення проблеми з браком крові долучилась й Вінницька облдержадміністрація. Так, на своїй сторінці у мережі Facebook Владислав Скальский закликає вінничан до благородної справи.

На сайті Міністерства охорони здоров’я України надали перелік причин, чому бути донором – це корисно для здоров’я:

  • У донорів суттєво менший ризик серцево-судинних хвороб. Американська медична асоціація стверджує, що люди, які здавали кров що півроку, мали менше інфарктів та інсультів.
  • Масштабне дослідження фінських донорів показало, що здача крові хоча б раз на рік знизила ризик хвороб серця на 88%. У донорів кращий баланс холестерину і нижчий його загальний рівень. Отже, менші ризики серцево-судинних хвороб.
  • У донорів менші ризики захворіти на рак легенів, прямої кишки, шлунку та гортані.Причина не лише в тому, що донори – як правило здорові люди, що стежать за здоров’ям. Можлива причина – зниження рівня неорганічного заліза, шкідливого для здоров’я.
  • Донорство зменшує ризик гемахроматозу. Причина цієї хвороби – накопичення іонів заліза в печінці та інших органах. Симптоми гемахроматозу перекриваються з проявами інших хвороб, і їх важко розпізнати та вчасно розпочати лікування. Донори просто втрачають зайве залізо і знижують ризик.
  • Донори мають менше проявів запалень та краще знешкоджують вільні радикали.
  • Донори безкоштовно отримують аналізи на ВІЛ, гемоглобін, сифіліс, гепатити B та С. Ці аналізи варто регулярно проходити усім.