Вінничан вербував керівник російської ГО: СБУ продовжує викривати агентуру ворога

Новини Вінниці / Вінничан вербував керівник російської ГО: СБУ продовжує викривати агентуру ворога

СБУ продовжує системну роботу з викриття і притягнення до відповідальності усіх осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України. У Вінниці СБУ припинила протиправну діяльність місцевого мешканця та його російського куратора, які здійснювали збір розвідувальної інформації.

Як повідомляє у пресслужбі УСБУ у Вінницькій області, у межах спеціального досудового слідства слідчими СБУ встановлено, що за вербування місцевих мешканців відповідав 39-річний керівник однієї із російських громадських організацій, що підконтрольна ворожим спецслужбам та використовується ними для легального прикриття розвідувальної і вербувальної роботи серед проросійськи налаштованих громадян України.

Вже після початку прямої російської воєнної агресії проти України, зловмисник активізував свою підривну діяльність та вийшов на зв’язок до свого вінницького агента з конкретним завданням від спецслужб РФ.

Воно полягало у необхідності збору інформації про результати нанесеного ракетно-бомбового удару по військовим об’єктам Вінниччини. Окрема увага приділялася фіксуванню місць розміщення військовослужбовців, бронетехніки та систем протиповітряної оборони ЗСУ.

Ці дані агент мав надати разом із фото- та відео матеріалами за грошову винагороду. Однак її розмір та розрахунок мав відбутися вже після виконання поставленого завдання.

Вже на початку травня вінничанин, який був на зв’язку із ФСБ, був викритий українською спецслужбою.

Фото з відкритих джерел

Наразі слідчі спецслужби повідомили і його російському куратору про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Його оголошено у розшук.

Обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті. Йому загрожує позбавлення волі на строк до 15 років.

Викриття і документування протиправної діяльності здійснили співробітники Управління СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Принагідно СБУ попереджає про небезпеку вербування ворожими спецслужбами.

У пресслужбі Вінницької обласної прокуратури уточнюють, що обвинувачений у 2014 році  проживав у Москві, очолював там громадську організацію, яка контролювалася спецслужбами та використовувалася для легального прикриття розвідувальної та вербувальної роботи серед проросійськи налаштованих громадян України та громадян інших країн.

Зокрема, фігурант запропонував українському адвокату співпрацювати за грошову винагороду у сфері захисту законних прав та інтересів громадян РФ та російськомовних громадян України, які нібито піддаються утиску на території нашої держави.

Після 24 лютого обвинувачений фактично здійснив перехід на бік ворога в умовах воєнного стану, здійснюючи збір інформації розвідувального характеру і відомостей, що становлять державну таємницю, та їх подальшу передачу іноземній стороні для проведення підривної діяльності проти України.

Так, він доручив раніше завербованому адвокату зібрати інформацію про українські військові об’єкти та наслідки влучання російських ракет. Заволодіння такою інформацією ворогом створювало реальну загрозу обороноздатності України.

Зазначені умисні дії громадянина стороною обвинувачення документувалися за процедурою in absentia.

З моменту затримання вінницький адвокат співпрацює зі слідством.

З власних джерел NaПарижі відомо, що вербував вінничан Євген Бакланов, громадянин України, колишній киянин, очільник організації під назвою «Фонд гуманитарного экономического сотрудничества», координатор «Всеукраинского совета российских соотечественников (ВКСОРС)», а також засновник Всеукраїнського благодійного фонду «Слов’янські цінності» та «Віваче фінанс». У 2021-му, окрім цього, у Києві він заснував «Работа Груп» і «Руське національно-культурне співтовариство».  

Новини Вінниці / Вінничан вербував керівник російської ГО: СБУ продовжує викривати агентуру ворогаНовини Вінниці / Вінничан вербував керівник російської ГО: СБУ продовжує викривати агентуру ворогаНовини Вінниці / Вінничан вербував керівник російської ГО: СБУ продовжує викривати агентуру ворогаНовини Вінниці / Вінничан вербував керівник російської ГО: СБУ продовжує викривати агентуру ворогаНовини Вінниці / Вінничан вербував керівник російської ГО: СБУ продовжує викривати агентуру ворогаНовини Вінниці / Вінничан вербував керівник російської ГО: СБУ продовжує викривати агентуру ворога
Олег Верлан

2 вересня, 2022