Вінничан попереджають, що після щеплення дитини її можна повернути до школи

Новини Вінниці / Вінничан попереджають, що після щеплення дитини її можна повернути до школи

Вінницьким школярам, які до 1 вересня не пройшли усі щеплення, запропонують три альтернативні види навчання. Проте, якщо батьки в останній момент змінять думку щодо вакцинації, питання перебування у школі вони мають з’ясовувати з керівниками закладів самостійно.

Вінницьким школярам, які до 1 вересня не пройшли усі щеплення, запропонують три альтернативні види навчання. Проте, якщо батьки в останній момент змінять думку щодо вакцинації, питання перебування у школі вони мають з’ясовувати з керівниками  закладів самостійно.

За інформацією Вінницького обласного лабораторного Центру МОЗ України, з початку року в області зареєстровано  близько 4 тисяч випадків кору.

«Серед тих, хто захворів - 2176 дітей. 64 %  пацієнтів не були щеплені І хоч рівень захворюваності на кір та інші інфекційні хвороби знижується, з початком навчального року ці цифри можуть зрости», - наголосив 28 серпня під час «круглого столу» серед медиків і освітян завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Лабораторного Центру МОЗ України Степан Томин.

В свою чергу, заступник директора департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Олена Чорна зауважила, що торік ситуація із захворюваністю на кір в освітніх закладах Вінниччини була критична. А тому з нового навчального року відвідування садочків та шкіл  області без відповідних щеплень заборонено.   

Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що тим, хто не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється. Це стосується усіх, за винятком лише тих, хто не може вакцинуватися за медичними показниками. 

Але оскільки згідно Конституції, всі мають право на освіту, батькам пропонують альтернативу – іншу форму навчання:

«Для таких дітей будуть запропоновані три узаконені форми індивідуального навчання: екстернатна, сімейна або домашня і педагогічний патронаж. Якщо батьки все ж в останній момент вирішать вакцинувати дитину, питання навчання у закладі вони мають вирішувати індивідуально з його керівником і медиками, які мають організувати план щеплень, - пояснює заступник Директора департаменту освіти і науки  Олена Чорна.

З 1 вересня в навчальних закладах Вінниччини  запланована також активна просвітницька робота. Тему вакцинації обговорюватимуть і на батьківських зборах.

«Єдиним надійним способом захистити себе від цієї недуги є вакцинація не тільки серед дітей, а й дорослих, адже саме дорослі, за даними Вінницького обласного лабораторного Центру МОЗ України, хворіють в 3 рази частіше», - наголосила під час свого виступу начальника відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Тетяни  Бондаренко.

На даний час в усіх лікувально-профілактичних закладах області, які проводять щеплення, є в наявності достатня кількість комбінованої вакцини проти кору. Залишки даного препарату складають майже 22 тисячі  доз вакцини КПК. 

Олеся Рудницька

29 серпня, 2019